Skip to content
Related Articles

Related Articles

What is the coefficient of y in 5xy?

View Discussion
Improve Article
Save Article
  • Last Updated : 04 Apr, 2022

Algebra is a branch of mathematics concerned with symbols and the mathematical operations that may be applied to them. Variables are symbols that do not have predefined values. In our everyday problems, we regularly see values shift. However, there is an ongoing need to express these shifting values. These values are usually represented in algebra by symbols such as x, y, z, p, or q, and these symbols are known as variables.

Furthermore, in order to ascertain the values, these symbols are subjected to various mathematical operations such as addition, subtraction, multiplication, and division.

Algebra also covers a vast range of subjects, from fundamental problem solving to the study of abstractions. Essentially focused on variables with uncertain values. Variables and the mathematical operations that may be done on them are the subjects of this field of mathematics. These variables have no predefined values. Certain variables are keep on changing. For Example: 5z – 8 = 40. Here the numbers 8 and 40 are constants, z is the variable and the arithmetic operation of subtraction is performed.

Coefficient

A coefficient in mathematics is a number or any symbol expressing a constant value that is multiplied by the variable of a single term or the terms of a polynomial. In an expression, it is generally a number, although it may also be a letter. For example: In the expression: ay2 + by + c, y is the variable and ‘a’ and ‘b’ are the coefficients.

A coefficient is a number or quantity that is associated with a variable. Typically, it is an integer multiplied by the variable and printed next to it. Variables that do not have a number associated with them are presumed to have a coefficient of one.

For instance: In the term  5x, 5 is the coefficient of x, but In the expression  y2 + 9, where 1 is the coefficient of y2.

A coefficient, in other words, is a multiplicative factor in terms of a polynomial, a series, or any expression.

Consider the following expression 8x2 + 4y + 8, which indicates that 8 is the x2 coefficient and 4 is the y coefficient.

Procedures to find a coefficient of a variable in a term

  • Step 1: Encircle the variable and its power whose coefficient we’re looking for.
  • Step 2: Ignore that variable and examine any other integers or variables that have been written with it. That is the coefficient.

For example,

Let’s find the x and y coefficients in the phrase 7xy. We can encircle or underline the coefficient of x to discover it. Then take everything else except x, which is 7y. As a result, the coefficient of x in the expression 7xy is 7y. Likewise, the coefficient of y in the expression 7xy is 7x.

What is the coefficient of y in 5xy?

Answer: 

A coefficient in mathematics is a number or any symbol expressing a constant value that is multiplied with the variable of a single term or the terms of a polynomial.

Here to find the coefficient of y in 5xy, We can encircle or underline the coefficient of y to discover it.

Then take everything else except y, which is 5x .

Therefore the coefficients of y in 5xy is 5x .

Similar Questions 

Question 1: What is the coefficient of y in 3xy?

Solution: 

A coefficient in mathematics is a number or any symbol expressing a constant value that is multiplied with the variable of a single term or the terms of a polynomial. Here to find the coefficient of y in 3xy , We can encircle or underline the coefficient of y to discover it.

Then take everything else except y, which is 3x .

Therefore the coefficients of y in 3xy is 3x .

Question 2: What is the coefficient of x in 2xy?

Solution: 

A coefficient in mathematics is a number or any symbol expressing a constant value that is multiplied with the variable of a single term or the terms of a polynomial. Here to find the coefficient of x in 2xy, We can encircle or underline the coefficient of x to discover it.

Then take everything else except x, which is 2y.

Therefore the coefficients of x in 2xy is 2y.

Question 3: What is the coefficient of z in 11xz?

Answer: 

A coefficient is a number or quantity that is associated with a variable. Here to find the coefficient of y in 11xz , We can encircle or underline the coefficient of z to discover it.

Then take everything else except z, which is 11x.

Therefore the coefficients of z in 11xz is 11x.

Question 4: What are the coefficients of x and y in the expression 9x2 + 2y – 8.

Solution: 

In this expression, There are three terms: 9x2, 2y, and -8.

In the first term 9x2, x is the variable and as coefficient always comes with the variable, so the coefficient is 9.

In the second term 2y, y is the variable, so the coefficient is 2. In the third term, -8 is known as the constant, not a coefficient.

Question 5: What are the coefficients of x in 8.7x?

Solution:  

A coefficient can be positive or negative, real or imaginary, and It can be in form of decimals or fractions. Here, In the term 8.7x,

8.7 is the coefficient of the variable x.

Question 6: What are the coefficients of y in 3.5y + 5?

Solution: 

A coefficient can be positive or negative, real or imaginary, and It can be in form of decimals or fractions. Here in expression, 3.5y + 5, 

3.5 is the coefficient of the variable y.

Question 7: What is the coefficient of x in -2x + 55?

Solution:

A coefficient might be positive or negative, real or imaginary, and expressed as decimals or fractions.

Here in expression, -2x + 55, 

-2 is the coefficient of the variable x.

My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :

Start Your Coding Journey Now!