Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article

TCS NQT Interview Experience

  • Last Updated : 30 Aug, 2019
Geek Week

Round 1:
So I gave tcs ninja on 3rd august, 2019 at t.c.s gitobidhan.I was from slot-2 whose timing was allocated from 11:30 am to 1 pm.So basically exam has has 4 sections.
1.ENGLISH OR VERBAL 15 QUESTIONS IN 10 MINS.
(So this section deals with 3 long passages and questions from those passages.Some fill in the blanks related to verbs, article, preposition etc.So this section is comparatively easy than others.)
2.QUANTITATIVE APTITUDE 15 QUESTIONS IN 30 MINS/10 FUB/5 MCQ.
(So this is the section where u will be tested upon ur real knowledge.Truly speaking questions were tough, some were of cat level.qs were from probability, permuatation combination, time and work, geometry etc.However there is no negative marking for fubs.)
3.C MCQ 10 QUESTIONS IN 15 MINS.
(so this sec consisted of c, c++, java mcq related to prediction of outputs.)
4.CODING QUES 1 QS IN 30 MINS
QUIET EASY.
So i attempted all the ques in english, 9 quant, 6 c mcq and 3 test cases of code.LUCKILY I GOT AN INTERVIEW CALL on 10th aug to come to gitanjali park on 16th aug.!
INTERVIEW QS———-

Round 2: TECHNICAL—-
SINCE I WAS FROM ECE QS WERE FROM MY BRANCH ONLY.
1.what is mosfet?
ans-:it stands for metal oxide semiconductor field effect transistor and explained its basic working principle.
2.bjt?
ans-:stands for bipolar junction transistor.it has two types npn and pnp.it is called bipolar as it has both minority as well as majority carriers.
3.what are flip flops.
ans-:these are sequential circuits whose output changes when there is a change in input as well as when a clock is applied.they are edge trigerred and mentioned its various types.
4.what is modulation.
ans-:it is the process by which the properties of a carrier wave such as amplitude, frequency, and phase is varied in accordance with the instantaneous amplitude of the message signal.
5.demodulation.
ans-: it is opposite to that of modulation.we retrieve back the modulating signal back from the modulated signal by passing it through l-c filter.
6.sr latch.
ans-:stands for set set-reset latch.mentioned its truth table also.
7.ohms law.
ans-:it states that the voltage or potential difference across two ends of a conductor is directly proportional to the current flowing through the conductor;resulting in a constant k termed as resistance while keeping the external factors such as temp, pressure constant.
8.v-i curve of npn
ans-:drawn and explained.
9.v-i curve of pnp
ans-:drawn and explained
10.eqn of slope of parallel and perpendicular lines.
ans-:drawn and explained.
11.inductor.
ans-:explained via the principal of resonace and phasor diagram.voltage leads current by 90degree.
12.capacitor
ans-:stores charge and rest as above.
13.draw nand using nor
ans-: drawn
13.what is a server?
ans-:the only it question i was asked explained from cs branch.

Round 3:

HR——–
1.why tcs
2.from ece why not core.
3.willing to relocate.
ans-:yes
4.comfortable with night shifts.
ans-:yes
5.do u have gf.
6.family details.
7.hobbies.
8.have u had ur breakfast.
9.how much u study in a day.
10.jee rank
11.webjeee rank.
12.extra curricular activities.
13.hobbies
14.which movie u watched recently
15.who was the director.

so basically i was able to answer all the technical questions.But be assured that u will be grilled a lot, so show utter confidence.
WAITING FOR THE RESULTS..ALL THE BEST FOLKS PREPARE ACCORDINGLY

Hey geek! It’s time to become a success story instead of reading them. Check out our most renowned DSA Self Paced Course, now at a student-friendly price and become industry ready. And if you are looking for a more complete interview preparation resource, check out Complete Interview Preparation Course that will prepare you for the SDE role of your dreams!

Feeling prepared enough for your interview? Test your skills with our Test Series that will help you prepare for top companies like Amazon, Microsoft, TCS, Wipro, Google and many more!

My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :