Skip to content
Related Articles

Related Articles

SBI PO Reasoning Question paper 2021

View Discussion
Improve Article
Save Article
  • Last Updated : 08 Sep, 2022
View Discussion
Improve Article
Save Article

Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below.  

Eight scientists A, B, C, D, E, F, G, and H went for research on four different months, of two different dates i.e. 17th and 24th. Those four different months are January, March, April, and May. All information is not necessarily in the same order.

B went for research in April month. F went for research on an odd number date. More than one scientist went between C and D.  Three scientists went between B and E. Equal number of scientists went after E and before C. One scientist went between A and H. Equal number of scientists went after G and before F. A went for research on one of the months, but not in the same month of B. D did not go on an odd number date.

Q1. Who among the following scientists went on 17th January for research?

  1. G
  2. E
  3. D
  4. B
  5. None of these

Solution: 5

Scientist F, went on 17th January for research.

Q2. How many scientists went between G and D?

  1. One
  2. Three
  3. Four
  4. Five
  5. None of these

Solution: 2

Three persons went between G and D.

Q3. Who among the following scientists went on even number date of the month which has even number of days?

  1. H
  2. B
  3. F
  4. G
  5. None of these

Solution: 2

B goes on even number date of the month which has even number of days.

Q4. How many scientists went before D?

  1. Two
  2. One
  3. Four
  4. Five
  5. None of these

Solution: 5

Three scientists went before D.

Q5. Which of the following combination is true?

  1. 17th May-B
  2. 24th April-C
  3. 17th April-G
  4. 17th March-A
  5. None is true

Solution: 4

17th March-A combination is true.

Solution: (1-5):

Directions (6-8): In each question of below are two/three statement followed by two Conclusion I and II You have to take the two/three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Give Answer

  1. If only Conclusion I follows
  2. If only conclusion II follows
  3. If either conclusion I or II follows
  4. If neither conclusion I nor II follows
  5. If both Conclusions I and II follow

Q6. Statements:

No P is R.

Each R is S.

Only P is Q.

Conclusion:

I. Some Q is S.

II. No Q is R.

Sol: 2

Only conclusion II follows

Q7. Statements:

Only M is Q.

Few U is Q.

Some U is J.

Conclusion:

I. Some M is U

II. No J is M

Sol: 1

Only conclusion I follows

Q8. Statements:

Each F is G

Few G is not Z

Each D is F

Conclusion:

I. No D is G

II. Some Z are not F

Sol: 4

Neither conclusion I nor II follows

Direction (9-13): Study the given information carefully to answer the given questions.

A certain number of people are sitting in a row, and all of them are facing towards north. Only five persons sits between R and S. There are equal number of persons are sitting on the both sides of Q (i.e. Right side and Left side). T is sitting exactly in the middle of S and R. Two persons sit between S and Q. O does not sit any extreme ends of the row. The number of person sit between O and U is equal to the number of person sit between S and O. O sits to the right of Q, and there are two person between Q and O. Only two person sit between O and P who sits fourth from one of the extreme ends of the row.

Q9. Who sits exactly middle of the row?

  1. S
  2. O
  3. T
  4. Q
  5. None

Sol. 4

Q sits exactly middle of the row.

Q10. Who sits extreme right end of the row?

  1. R
  2. U
  3. Q
  4. P
  5. None of these

Sol. 2

U sits extreme right end of the row.

Q11. How many person sitting to the right of O?

  1. Six
  2. Five
  3. Ten
  4. Eleven
  5. Twelve

Sol. 1

Six person sitting to the right of O.

Q12. How many persons are sitting in that row?

  1. 20
  2. 19
  3. 11
  4. 15
  5. 18

Sol: 2

19 persons are sitting in the row.

Q13. Who is sitting sixth to the right of T?

  1. Q
  2. O
  3. S
  4. U
  5. P

Sol: 1

Q is sitting sixth to the right of T.

Direction (14-16): Study the given information carefully to answer the given questions.

In a seven member family A, B, C, D, E, F and G, there are three generations. A is unmarried female, who has only one sibling who is male. F, who is D’s husband, is C’s father. B has only one daughter and no sons. E is A’s nephew. G’s father, who is not B, is E’s brother.

Q14. Find the odd one out.

  1. E
  2. B
  3. G
  4. A
  5. D

Sol: 1

E is male and rest are female.

Q15. Who among the following is the mother of G?

  1. F
  2. D
  3. A
  4. B
  5. C

Sol: 4

B is the mother of G.

Q16. Who among the following is married to the D’s son?

  1. A
  2. B
  3. C
  4. G
  5. E

Sol: 3

C is married to D’s son.

Direction (17-21): Study the following information carefully and answer the question given below.

Ten persons i.e. M, N, O, P, Q, R, S, T, U and V live on different floors of the 10-floors building. The ground floor is numbered as 1, the first floor is numbered 2, and so on until the topmost floor is numbered as 10.

Q lives two floors above O. V lives just above M. T lives two floors above V. Neither S nor U lives on the top floor. There are two floors between T and R. N lives on an even-numbered floor. Two persons live between N and O in which O lives below N. Q does not live above the 6th floor. There are three floors between M and Q. S and P are not neighbours.

Solution (17-21):

Floor NumberPerson

10

P

9

U

8

S

7

R

6

N

5

Q

4

T

3

O

2

V

1

M

Q17. Who among the following lives on 3rd floor?

  1. N
  2. M
  3. V
  4. P
  5. O

Sol: 5

O lives on 3rd floor.

Q18. Who among the following lives on even numbered floor?

  1. M
  2. O
  3. T
  4. R
  5. Q

Sol: 3

T lives on even numbered floor.

Q19. How many persons live between U and V?

  1. Five
  2. Six
  3. Two
  4. One
  5. Three

Sol: 2

Six persons live between W and A.

Q20. Who among the following lives on 8th floor?

  1. S
  2. Q
  3. T
  4. U
  5. M

Sol: 1

W lives on 8th floor.

Q21. Who among the following lives on top floor?

  1. R
  2. P
  3. V
  4. M
  5. Q

Sol: 2

S lives on top floor.

Q22.  Which of the following order of letters (from left to right) in the blanks makes the expression, Z > P definitely true?

____=____ >  ____ > ____<____ < ____

  1. Q, Z, L, X, E, P
  2. W, Z, V, B, P, L
  3. L, V, E, P, K, Z
  4. P, M, R, L, W, Z
  5. None

Sol: 3

L = V > E > P < K < Z this expression is definitely true.

Q23. How many pairs of letters are there in the word ‘SOMETHING’ which have as many letters between them as in the English alphabetical series? (in both forward and backward direction)

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Five
  5. None of these

Sol: 2

There are two such pairs in the given word ‘SOMETHING’.

Directions (24-27): Read the following information carefully and answer the question given below:

Eight politicians named A, B, C, D, E, F, G, and H were born in different years viz. 1950, 1958, 1965, 1975, 1980, 1985, 1990 and 1995 but not necessarily in the same order.

The number of politicians were born between C and G, is equal to the number of politicians were born between C and D. G is younger than D. F was born after 1980. The difference between the F and C’s date of year is 10. Only two people were born between H and C. Both A and B born before H. E was born after 1965. A is not older among them.

Solution (24-27): 

YearPerson

1950

B

1958

A

1965

D

1975

C

1980

G

1985

F

1990

H

1995

E

24. What is the difference between the ages of F and B?

1) 40

2) 30

3) 35

4) 20

5) 25

Ans: 3

Hence, the difference between the ages of F and B is 35 years.

25. Who was born after H?

1) C

2) D

3) F

4) E

5) B

Ans: 4

E was born after H.

26. In which year, B was born?

1) 1965

2) 1958

3) 1985

4) 1950

5) 1975

Ans: 4

B was born in 1950.

27. In which year, G was born?

1) 1965

2) 1958

3) 1985

4) 1950

5) None of these

Ans: 4

G was born in 1980.

28. If it is possible to make a meaningful word from first, third, fifth and ninth letters of the word “PRONUNCIATION“, then which will be the first letter of that word? Mark X if no such word can be formed, G if more than one such word can be formed.

1) P

2) O

3) U

4) A

5) X

Ans: 5

Hence, no such word can be formed by using such letters.

Directions (29-33): Read the following information carefully and answer the question given below:

Eight colleagues A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a square shaped dining table in such a way that four of them sit at corners while four sit in the middle of each of the four sides. The ones sitting in the middle of the sides are facing centre and the ones sitting at the corners are facing outside.

Only one person sits between C and B (either form left or right). D sits second to the right of the one who sits second to the right of E. D sits second to the left of A. A is neither an immediate neighbour of B nor C. E does not sit at any of the corners of the table. F sits second to the right of G and only three people sit between F and C. 

Solution:

29. What is the position of B with respect to E?

1) Second to the right

2) Third to the right

3) Third to the left

4) Second to the left

5) None of these

Ans: 2

B sits third to the right of E.

30. Which of the following statements is/are true as per the given arrangement?

1) G is facing inside the table.

2) C is an immediate neighbour of H.

3) F is sitting to the immediate left of A

1) Only I

2) Only II

3) Only III

4) Both I and III

5) Both II and III

Ans: 5

Both II and III are true as per  the given arrangement.

31. Who sits third to the right of H?

1) A

2) E

3) F

4) C

5) None of these

Ans: 3

F sits third to the right of H.

32. Four of the following five are alike in a certain way. Which of the following does not belong to the group?

1) F

2) B

3) D

4) C

5) G

Ans: 3

D faces inside, hence he is different among them.

33. How many people sit between A and C when counted from right of G?

1) One

2) Two

3) Three

4) More than three

5) None

Ans: 4 

Four people sit between A and C when counted from right of G.

                              

Directions (34-35): Read the following information carefully and answer the question given below:

Sangeeta started walking from her home to Shopping Mall. After walking for some time, she turned to her left and continued walking, then after some time turned to her right. Now walking for some distance, she turned to her right and after this she turned to her left. Now final after turning to her right again she stopped.

34. If now she is walking in west direction, in which direction did she started her journey from her home?

1) South-East

2) South  

3) North-West  

4) West

5) South-West

Ans: 2

In south direction, she started her journey from her home.

35. From starting to ending of her total journey, how many left turn did she take?

1) One

2) Two

3) Three

4) Four

5) Five

Ans: 2

She took two left turn.


My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :

Start Your Coding Journey Now!