# SBI Clerk Prelims Quantitative Aptitude Paper 2021

**Direction (1-10):-What will come in the place of the question mark ‘?’ in the following question?**

**Que. 1**

? = 40% of 320 + 43 ÷ 16 × 108 ÷ 8

1. 176

2. 172

3. 168

4. 166

5. 182**Answer:- 5****Explanation:-**

? = 40% of 320 + 4³ ÷ 16 × 108 ÷ 8

=> ? = 40/100 × 320 + 64/16 × 108/8

=> ? = 128 + 54

:. ? = 182**Que. 2 **

35% of 180 + 18² = (27)^5/3 + ?²

1. 18

2. 15

3. 12

4. 13

5. 14**Answer:- 3****Explanation:-**

35% of 180 + 18² = (27)^5/3 + ?²

=> 35/100 × 180 + 324 = (3)^(3×5/3) + ?²

=> 63 + 324 = 3⁵ + ?²

=> ?² = 387 – 243

=> ?² = 144

=> ? = √144

:. ? = 12**Que. 3 **

38 + 41 × (441 ÷ 21) – 17² = ?

1. 605

2. 209

3. 610

4. 508

5. None of these**Answer:- 3****Explanation:-**

38 + 41 × (441 ÷ 21) – 17² = ?

=> 38 + 41 × 21 – 289 = ?

=> ? = 38 + 861 – 289

:. ? = 610

**Que. 4 **

(25² – 106) ÷ 3 – 13² + 35 = ?

1. 39

2. 41

3. 43

4.35

5. None of these**Answer:- 1****Explanation:-**

(25² – 106) ÷ 3 – 13² + 35 = ?

=> (625 – 106) ÷ 3 – 169 + 35 = ?

=> ? = 519/3 – 134

=> ? = 173 – 134

:. ? = 39**Que. 5**

215 + 369 – 60% of 900 + 5 = ?²

1. 8

2. 7

3. 6

4. 9

5. None of these**Answer:- 2****Explanation:- **

215 + 369 – 60% of 900 + 5 = ?²

=> 584 – 540 + 5 = ?²

=> ?² = 49

:. ? = √49 = 7**Que. 6 **

40% of 820 + 60% of 390 – 511 = 49 + ?

1. 8

2. 1

3. 3

4. 2

5. None of these**Answer:- 4****Explanation:- **

40% of 820 + 60% of 390 – 511 = 49 + ?

=> 328 + 234 – 511 – 49 = ?

=> ? = 562 – 560

:. ? = 2**Que. 7 **

39.57 + 56.83 – 19.31 × 4 + 7.84 = ?

1. 25

2. 28

3. 27

4. 26

5. None of these**Answer:- 3****Explanation:- **

39.57 + 56.83 – 19.31 × 4 + 7.84 = ?

=> 96.40 – 77.24 + 7.84 = ?

:. ? = 27**Que. 8 **

17 × 18 ÷ √324 × 11 + 48 – 10 = ?²

1. 12

2. 14

3. 15

4. 13

5. None of these**Answer:- 3****Explanation:-. **

17 × 18 ÷ √324 × 11 + 48 – 10 = ?²

=> 17 × 18 ÷ 18 × 11 +38 = ?²

=> ?² = 17 × 1 × 11 + 38

=> ?² = 187 + 38

=> ? = √225

:. ? = 15**Que. 9 **

? × 22 = 2740 ÷ 20 – [(100/9)% of 729 – 10]

1. 2

2. 5

3. 3

4. 4

5. None of these

**Answer :- 3****Explanation:-**

? × 22 = 2740 ÷ 20 – [(100/9)% of 729 – 10]

=> ? × 22 = 137 – [ 100/900 × 729 – 10]

=> ? × 22 = 137 – 71

=> ? = 66/22

:. ? = 3**Que. 10**

( ?)^⅔= 64% of 150 + 7 × 3 – 9²

1. 1296

2. 36

3. 6

4. 216

5. None of these**Answer:- 4****Explanation:- **

( ?)^⅔= 64% of 150 + 7 × 3 – 9²

=> (?)^⅔ = 64/100 × 150 + 21 – 81

=> (?)^⅔ = 96 – 60

=> ? = (36)^³/²

=> ? = 6²*³/²

:. ? = 216

**Direction( 11 – 15): Study the data carefully and answer the following questions.**

**Following is the data given of selling 2 types of pizza from 4 shops A, B, C and D.**

**Solution ( 11-15):-**

Shop Small sized Medium sized

A 44 36

B 56 40

C 40 48

D 34 28

**Que. 11****Find the difference between total number of small sized pizzas sold from shop A, B and D together and total number of pizza sold from Shop C together.**

1. 34

2. 42

3. 46

4. 52

5. None of these

**Answer :- 3****Explanation :-**

Small sized pizza sold by Shop A,B & D together = (44+56+34)= 134

Total number of sold by Shop C =(40+48) = 88

:. Required difference = ( 134 – 88) = 46

**Que. 12 ****The total number of pizzas sold from shop D is what % of the total number of pizzas sold from shop A?**

1. 77.5%

2. 82.5%

3. 90.75%

4. 62.5%

5. None of these

**Answer :-1****Explanation:-**

Required percentage = 62/80 × 100% = 77.50%

**Que. 13****Find the ratio between the total number of pizzas sold from shop C to that of shop B.**

1. 13 : 12

2. 11 : 12

3. 12 : 13

4. 22 :23

5. None of these

**Answer :- 2****Explanation :**–

Total number of pizza sold by Shop C = ( 40 + 48) = 88

Total number of pizza sold by Shop B = ( 56 + 40) = 96

Required ratio = 88 : 96 = 11 : 12

**Que. 14 ****What is the average of the total number of medium-sized pizzas sold from all the shops together?**

1. 40

2. 44

3. 52

4. 38

5. None of these

**Answer :- 4****Explanation :-**

Total Medium sized pizzas sold by all shops

= (36+40+48+28) = 152

Required average = 152/4 = 38

**Que. 15 ****If the number of large-sized pizzas sold from shop C is 20% of the number of small-sized pizzas****sold, then find the total number of pizzas sold from shop C.**

1. 90

2. 102

3. 96

4. 104

5. None of these

**Answer:- 3****Explanation:-**

Large-sized pizza sold by C = 40 × 20/100 = 8

Total number of pizzas sold by C = ( 40 + 48 + 8) = 96

**Direction( 16 – 20):- In each of the following number series, the wrong number is given, find out that number.**

**Que. 16**

12, 14, 18, 23, 32, 42, 54

1. 12

2. 32

3. 23

4. 18

5. 52**Answer :- 3****Explanation:- **

12 + 2 = 14

14 + 4 = 18

18 + 6 = 24

24 + 8 = 32

32 + 10 = 42

42 + 12 = 54

**Que. 17 **

38, 39, 43, 52, 70, 93, 129

1. 70

2. 52

3. 93

4. 129

5. 39**Answer :- 1****Explanation:-**

38 + 1² = 39

39 + 2² = 43

43 + 3² = 52

52 + 4² = 68

68 + 5² = 93

93 + 6² = 129

**Que. 18 **

18, 35, 69, 136, 273, 545

1. 69

2. 35

3. 18

4. 136

5. 273**Answer :- 4****Explanation:-**

(18 × 2) – 1 = 35

(35 × 2) – 1 = 69

(69 × 2) – 1 = 137

(137 × 2) – 1 = 273

(273 × 2) – 1 = 545

**Que. 19 **

48, 41, 34, 27, 21, 13, 6

1. 13

2. 21

3. 41

4. 6

5. 27**Answer :- 2****Explanation:- **

48 – 7 = 41

41 – 7 = 34

34 – 7 = 27

27 – 7 = 20

20 – 7 = 13

13 – 7 = 6

**Que. 20 **

87, 88, 84, 110, 95, 220

1. 95

2. 220

3. 110

4. 87

5. 88**Answer :- 3****Explanation:-**

87 + 1³ = 88

88 – 2² = 84

84 + 3³ = 111

111 – 4² = 95

95 + 5³ = 220

**Que. 21 ****Water is flowing at the rate of 5 km/h through a pipe of diameter 14 cm into a rectangular tank which is 50 m long, 44 m wide. The time taken for the rise in the level of water in the tank to be 7 cm is (in hours)**

1. 2

2. 3

3. 2.5

4. 1.5

5. none of these**Answer :- 1****Explanation :-**

5 km/h = 5000 m/hr

Radius of pipe = 14/2 cm = 7 cm = 7/100 m

Volume of Water flowing through the pipe per hour

= πr²h = 22/7 × 7/100 × 7/100 × 5000 = 77 m³

Water volume can be filled in rectangular tank in an hour

= length × breadth × height

= 50 × 44 × 7/100 = 154 m³

:. Required time = 154/77 = 2 hours.

**Que. 22 ****Two men A and B started a job in which A was thrice as good as B and therefore took 60 days less than B to finish the job. How many days will they take to finish the job, if they start working together?**

1. 15 days

2. 20 days

3. 22.5 days

4. 25 days

5. None of these**Answer :- 3****Explanation:-**

Let, A B

(Efficiency): 3x : x

(Time) x : 3x

According to Question,

3x – x = 60

:. x = 30

A = 30 days

B = 3×30 = 90 days

A’s 1 day work = 1/30

B’s 1 day work = 1/90

(A+B)’s 1 day work = (1/30 + 1/90) = 4/90

:. (A+B) complete the work in 90/4 days = 22.5 days.**Tricks :-**

A B

Efficiency 3 : 1

Time 1 : 3

2 unit = 60 days

1 unit = 30

A = 30 days

B = 3×30 = 90 days

LCM = 90

Work done by A = 90/30 = 3

Work done by B = 90/90 = 1

:. They Together finish the work in = 90/(3+1) days = 22.5 days

**Que. 23 ****Pipe A alone can fill a tank in 8 hours. Pipe B alone can fill it in 6 hours. If both the pipes are opened and after 2 hours pipe A is closed, then the other pipe will fill the tank in**

1. 6 hrs

2. 3.5 hrs

3. 4 hrs

4. 2.5 hrs

5. none of these**Answer :- 4****Explanation:-**

Pipe A can fill in 2 hours = 2/8 = 1/4

Pipe B can fill in 2 hours = 2/6 = 1/3

Pipe ( A + B) together can fill in 2 hours = 1/4 + 1/3 = 7/12

Remaining part (1-7/12) = 5/12 filled by pipe B.

Time taken by B to fill the remaining part = 6 × 5/12 = 2.5 hours.

**Que. 24 ****The ratio between two numbers is 2 : 3. If each number is increased by 4, the ratio between them becomes 5 : 7. The difference between the numbers is**

1. 2

2. 4

3. 6

4. 8

5. none of these**Answer :- 4****Explanation :-**

Let, the numbers are 2x & 3x.

According to question,

(2x + 4)/(3x + 4) = 5/7

=> 14x + 28 = 15x + 20

=> x = 8

Thus, difference between the numbers = (3x-2x) = x = 8

**Que. 25 ****Aditya got some amount of money from his father, In how many years will the ratio of the money and the interest obtained from it be 10 : 3 at 6% p.a.?**

1. 7 years

2. 3 years

3. 5 years

4. 4 years

5. none of these**Answer :- 3****Explanation:-**

Let, the principal = 10x & interest = 3x

R = 6% , T =?

We know,

SI = (P×R×T)/100

=> 3x =( 10x × 6 × T)/100

=> T = 5

**Direction( 26 – 30): Read the following information carefully and answer the following questions.****Statement I- **There are 220 students studying in college A and college B. Students from 3 cities i.e Patna, Delhi and Mumbai study in these 2 colleges.**Statement II- **The ratio of the total number of students in college A and the total number of students in college B is 6 : 5. The number of students of Mumbai who studies in college B is 30% of the total number of students of college B.**Statement III-** The number of students of Mumbai who studies in college B is 75% of the number of students of Patna who studies in college A.**Statement IV-** The number of students from Delhi who studies in college B is 62.5% of the number of students from Patna who studies in college A. The ratio of students from Patna in college B and the number of students from Mumbai who studies in college A is 9 : 10.

**Solution 26 – 30):-**

Total students = 220

A : B = 6 : 5

Students in college A = 220 × 6/11 = 120

Students in college B = 220 × 5/11 = 100

Students from Mumbai in college B = 100 × 30/100 = 30

According to statement III,

30 = 3/4 × Students from Patna in college A

:. Students from Patna in college A = 40

Students from Delhi in college B = 40 × 62.5/100 = 25

Students from Patna in B clg : from Mumbai in A clg = 9 : 10

Students from Patna in college B = 100 – ( 30+25) = 45

9 unit = 45

1 unit = 5

10 unit = 50

:. Students from Mumbai in college A = 50

Students from Delhi in college A = 120 – ( 50+40) = 30

**Que. 26 ****Find the ratio of number of students from Delhi in college A to that of college B.**

1. 4: 5

2. 3 : 4

3. 6 : 5

4. 5 : 3

5. None of these**Answer :- 3****Explanation :-**

Required ratio = 30 : 25 = 6 : 5

**Que. 27 ****The number of students from Patna in college A is what % of the total number of students in college B?**

1. 40%

2. 45%

3. 35%

4. 60%

5. None of these

**Answer :- 1****Explanation :-**

Required % = 40/100 × 100% = 40%

**Que. 28 ****Find the difference between the total number of students from Patna to that of Delhi.**

1. 35

2. 30

3. 45

4. 50

5. None of these**Answer :- 2****Explanation :-**

Required difference = (40+45) – ( 30 + 25) = 85 – 55 = 30

**Que. 29 ****Which city has the most number of students studying in both colleges?**

1. Patna

2. Delhi

3. Mumbai

4. Both Patna and Mumbai

5. Both Delhi and Mumbai**Answer :- 1****Explanation :- **

Patna = 40 + 45 = 85

Mumbai = 50 + 30 = 80

Delhi = 30 + 25 = 55

So, the most number of students studying in Patna.

**Que. 30 ****Find the total number of students studying in college A from Delhi and Mumbai.**

1. 85

2. 75

3. 90

4. 80

5. None of these

**Answer :- 4****Explanation :-**

Required number of students = (30+50) = 80

**Que. 31 ****A, B and C are partners. A receives 9/10 of the profit and B and C share the remaining profit equally. A’s income is increased by Rs. 270 when the profit rises from 12 to 15%. Find the capital invested by B and C each respectively are**

1. Rs. 500, Rs. 600

2. Rs. 500, Rs. 500

3. Rs. 600, Rs. 500

4. Rs. 600, Rs. 600

5. none of these

**Answer :- 2****Explanation :-**

Profit ratio of A,B and C = 9/10 : 1/20 : 1/20 = 18 : 1 : 1

(15 – 12)% = 270

3% = 270

:. 100% = 9000

We know, profit ratio = capital investment × time

Time is not given here it means time is same for all.

So,

18 unit = 9000

1 unit = 9000/18 = 500

Thus, Capital invested by B and C each Rs 500 and Rs 500.

**Que. 32 ****In an examination, a student must get 36% marks to pass. A student who gets 190 marks failed by 35 marks. The total marks in that examination is**

1. 625

2. 500

3. 450

4. 650

5. None of these

**Answer :- 1****Explanation :-**

According to question,

190 + 35 = 36%

=> 36% = 225

=> 100% = 225/36 × 100

= 625

:. The total marks in the examination = 625

**Que. 33 ****The population of a town is 15000. If the number of males increases by 8% and that of females by 10%, then the population would increase to 16300. Find the number of females in the town.**

1. 4000

2. 3000

3. 6000

4. 5000

5. None of these

**Answer :- 4****Explanation :-**

Let, number of males = x

Number of female = (15000 – x)

After 8 % increase of male ,number of male = x * 108/100 = 27x/25

After 10% increase of female,number of female

= (15000 – x) * 110/100 = ( 15000 – x ) * 11/10

According to question,

27x/25 + (15000 – x )* 11/10 = 16300

=> 54x + 55 *(15000 – x) = 16300 * 50 (multiplying 50 in both sides)

=> 54x – 55x + 825000 =815000

=> x = 825000 – 815000

:. x = 10000

:. Number of females = (150000 – 10000) = 5000

**Que. 34 ****The average weight of 12 players in a team is increased by 1/3 kg when one of the players whose weight is 55 kg is replaced by another player. What is the weight of the new player?**

1. 57 kg

2. 59 kg

3. 62 kg

4. 65 kg

5. None of these**Answer :- 2****Explanation :-**

Total weight increase = 12 × 1/3 = 4 kgs.

Age of new player = ( 55+4) = 59 kgs

**Que. 35 ****While selling an article, a shopkeeper gives a discount of 5%. If he gives a discount of 6%, he earns Rs. 15 less as profit. What is the marked price of the article**

1. Rs. 1200

2. Rs. 1500

3. Rs. 1800

4. Rs. 2000

5. None of these

**Answer :- 2****Explanation :-**

6% – 5% = 15

1% = 15

:. 100% = 1500

:. Marked price of the article = 1500

## Please

Loginto comment...