Skip to content
Related Articles

Related Articles

Reasoning Questions For Bank Exams

View Discussion
Improve Article
Save Article
  • Last Updated : 26 Jul, 2022
View Discussion
Improve Article
Save Article

Miscellaneous questions are those question which is not belongs to any topic. To solve such type of question one has to use his/ her reasoning ability. Miscellaneous questions are asked in the exams along with the main topics. It’s an important topic that is often ignored by the candidates. If miscellaneous topics are practiced properly it will fetch you marks and improve your performance in exams. 

 

Que 1. How many such numerals are there in the number ‘476589326’ which will remain at the same position when arranged in ascending order from right to left?
(a) More than Four 
(b) Four 
(c) Two 
(d) Three 
(e) Zero

Answer : Option (e)

Explanation :

  Given Number    – 4 7 6 5 8 9 3 2 6
Ascending Order  – 9 8 7 6 6 5 4 3 2

Hence, no number will remain in the same position. So, option (e) is the correct answer.

 

Que 2. If in the number 6547893241, the positions of the first and the second digit are interchanged and the position of the third and the fourth digit are interchanged and so on till the position of the ninth and the tenth digit are interchanged, then which digit will be the sixth from the left end? 
(a) 7
(b) 2
(c) 1
(d) 8
(e) 4

Answer : Option (d)
Explanation :

Given Number      –  6 5 4 7 8 9 3 2 4 1
Ascending Order  –  5 6 7 4 9 8 2 3 1 4

Then, sixth from the left end = 8. So, option (d) is the correct answer.

 

Que 3. If in the number 9864490235, the positions of the first and the third digit are interchanged and the position of the second and the fourth digit are interchanged and the position of the sixth and the eighth digit are interchanged, then which digit will be the seventh from the left end? 
(a) 3
(b) 8
(c) 1
(d) 6
(e) 0

Answer : Option (e)
Explanation :

Given Number      –  9 8 6 4 4 9 0 2 3 5 
Ascending Order  –  6 4 9 8 4 2 0 9 3 5

Then, seventh from the left end = 0. So, option (e) is the correct answer.

 

Que 4. How many such numerals are there in the number ‘65487349289’ which will remain at the same position when arranged in descending order from left to right?
(a) More than Four 
(b) Four 
(c) Two 
(d) Three 
(e) One

Answer : Option (c)
Explanation :

Given Number      –  6 5 4 8 7 3 4 9 2 8 9 
Ascending Order  –  9 9 8 8 7 6 5 4 4 3 2

Hence, two numerals will remain in the same position. Therefore, option (c) is the correct answer.

 

Que 5. If in the number 5865871475, the positions of the first and the second digit are interchanged and the position of the third and the fourth digit are interchanged and so on till the position of the ninth and the tenth digit are interchanged, then which digit will be the fourth from the right end? 
(a) 8
(b) 2
(c) 1
(d) 4
(e) 9

Answer : Option (d)
Explanation :

Given Number      –  5 8 6 5 8 7 1 4 7 5 
Ascending Order  –  8 5 5 6 7 8 4 1 5 7 

Then, fourth from the right end = 4. So, option (d) is the correct answer.

 

Que 6. If 1 is subtracted from each even digit and 2 is subtracted from each odd digit in the number 768943, how many digits will appear twice in the new number thus formed?
(a) Only 3 and 1
(b) Only 5 and 7
(c)  Only 1
(d) Only 1 and 7
(e) None of the above

Answer : Option (b)
Explanation :

7    6    8   9   4    3

-2  -1  -1  -2  -1  -2  

 5   5    7    7   3   1

Hence, two digits (5, 7) will appear twice in the new number thus formed. Therefore, option (b) is the correct answer.

 

Que 7. If 1 is subtracted from each odd digit and 2 is subtracted from each even digit in the number 7897697, how many digits will appear twice in the new number thus formed?
(a) Only 6
(b) Only 6 and 8
(c)  Only 8
(d) Only 4 and 8
(e) None of the above

Answer : Option (c)
Explanation :

7     8    9   7   6    9   7

-1  -2  -1  -1  -2  -1  -1 

 6   6    8    6   4   8    6

Hence, only one digit (8) will appear twice in the new number thus formed. Therefore, Option (c) is the correct answer.

 

Que 8. How many such numerals are there in the number ‘4685397497’ which will remain at the same position when arranged in ascending order from left to right?
(a) More than Four 
(b) Four 
(c) Two 
(d) Three 
(e) One

Answer : Option (d)
Explanation :

Given Number –    4 6 8 5 3 9 7 4 9 7 

Ascending Order -3 4 4 5 6 7 7 8 9 9

Hence, three numerals will remain at the same position. Therefore, option (d) is the correct answer.

 

Que 9. In the number ‘6845782’, if all the even digits are subtracted by 2 and the odd digits are added by 1 then arrange the resultant digits in descending order from left to right. Find the sum of the second digit from the right and the third digit from the left end in the rearrangement? 
(a) 3
(b) 0
(c) 5
(d) 8
(e) 9

Answer : Option (d)
Explanation :

Given Number        –  6 8 4 5 7 8 2
After Operation      –  4 6 2 6 8 6 0
Descending Order  –   8 6 6 6 4 2 0

Hence, required sum = 6 + 2 = 8. Therefore, option (d) is the correct answer.

 

Que 10. In the number ‘4867954213’, if all the even digits are added by 1 and all the odd digits are subtracted by 1, then arrange the resultant digits in ascending order from left to right. Find the difference between the 2nd and 5th digit from the left end from the new arrangement? 
(a) 10
(b) 6
(c) 8
(d) 3
(e) 4

Answer : Option (d)
Explanation :

Given Number        –  4 8 6 7 9 5 4 2 1 3
After Operation      –  5 9 7 6 8 4 5 3 0 2
Descending Order  –  0 2 3 4 5 5 6 7 8 9

Hence, required difference = 5 – 2 = 3. Therefore option (d) is the correct answer.

 

Que 11. In the number ‘645835985934’ if every second digit will be replaced with the previous one then arrange the resultant digits in descending order. Find the number present at third to the right of the sixth digit when counted from the left end.
(a) 8
(b) 3
(c) 5
(d) 4
(e) None of these

Answer : Option (d)
Explanation :

Given Number        –  6 4 5 8 3 5 9 8 5 9 3 4 
After Operation      –  4 6 8 5 5 3 8 9 9 5 4 3
Descending Order  –  9 9 8 8 6 5 5 5 4 4 3 3

Hence, the sixth digit from the left end = 5
Third digit to the right of 5 = 4
So, option (d) is the correct answer.

 

Que 12. If in the number 634753248, 1 is added to each even digit and 3 is subtracted from each odd digit, then which digit is 3rd from the right end? 
(a) 4 
(b) 9 
(c) 5 
(d) 3 
(e) 7

Answer : Option (d)
Explanation :

Given Number        –  6 3 4 7 5 3 2 4 8 
After Operation      –  7 0 5 4 2 0 3 5 9

Hence, 3rd digit from the right end = 3
So, option (d) is the correct answer.

 

Q13. If ‘2’ is subtracted from each odd digit and ‘1’ is added to each even digit in the number 5745623, how many numbers occur twice or more in the number thus formed? 
(a) One 
(b) Two 
(c) Three 
(d) Four 
(e) None

Answer : Option (b)
Explanation :

Given Number        –  5 7 4 5 6 2 3
After Operation      –  3 5 5 3 7 3 1

Hence, two numbers (3 and 5) occur twice in the formed number. So, option (b) is the correct answer.

 

Que 14.  If in the number 2468907641, the positions of the first and the tenth digit are interchanged and the position of the second and the ninth digit are interchanged and so on till the position of the fifth and the sixth digit are interchanged, then which digit will be the fourth from the right end? 
(a) 6
(b) 7
(c) 0
(d) 8
(e) 9

Answer : Option (d)
Explanation :

Given Number –  2 4 6 8 9 0 7 6 4 1 

After Changing – 1 4 6 7 0 9 8 6 4 2 

Then, the fourth digit from the right end = 8. So, option (d) is the correct answer.

Que 15. In the number ‘6465364582’ if all the even digits are subtracted by 2, and the odd digits are added by 1 then arrange the resultant digits in ascending order from right to left. Find the sum of the 2nd, 4th, and 6th digit from the right end in the new number formed after rearrangement?
(a) 10
(b) 24
(c) 20
(d) 14
(e) 12 

Answer : Option (a)
Explanation :

Given Number        –  6 4 6 5 3 6 4 5 8 2
After Operation      –  4 2 4 6 4 4 2 6 6 0
Descending Order  –   6 6 6 4 4 4 4 2 2 0

Hence, required sum = 2 + 4 + 4 = 10. So, option (a) is the correct answer.

 


My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :

Start Your Coding Journey Now!