Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article
Output of Python Program – Dictionary (set 25)
  • Difficulty Level : Expert
  • Last Updated : 14 Oct, 2020

Prerequisite: Dictionaries in Python
These question sets will make you conversant with Dictionary Concepts in Python programming language.


Question 1: Which of the following is true about Python dictionaries?

A. Items are accessed by their position in a dictionary.

B. All the keys in a dictionary must be of the same type.



C. Dictionaries are mutable.

D. A dictionary can contain any object type except another dictionary.

Answer: B

Explanation: It means that you can change their content without changing their identity.


Question 2: Suppose we have a dictionary defined as :

Python3




Python = {'Geeks': 100, 'For': 200, 'Geeks': 300}
Python ['For':'Geeks']

What is the result of this statement:

Python3




Python ['For':'Geeks']

A. [200, 300]



B. (200, 300)

C. It raises an exception.

D. 200 300

Answer: C

Explanation: Dictionaries are accessed by key, not by the position of the items. It doesn’t make sense to slice a dictionary.


Question 3: Which of the following could not be a valid dictionary key:

A. len

B. (5+7j)

C. (‘Geeks’,’For’)

D. [‘Geeks’,’For’]

Answer: D

Explanation: A list is a mutable data structure so it cannot be used as a key as it raises the risk of modification and thus, aren’t hashable.


Question 4. Suppose you have the following dictionary defined as- 

Python3




Python = {'Geeks': 100, 'For': 200, 'Geeks': 300}

What method call will delete the entry whose value is 100?

A. push()

B. pop()

C. append()

D. extend()

Answer: B

Explanation: The pop() is an inbuilt function in Python that removes the item from the dictionary provided the key as a parameter.




Question 5. Suppose you have a dictionary d1. Which of the following effectively creates a variable d2 which contains a copy of d1?

A. d2 = dict(d1.keys())

B. d2 = dict(d1.values())

C. d2 = d1

D. d2 = dict(d1.items())

Answer: D

Explanation: The d1 dictionary can be passed directly as an argument to dict() to create a new dictionary.


Question 6. What will be the output of the following code snippet?

Python3




y={16:"Geeks",25:"For",32:"Geeks"}
  
for i,j in y.items():
    print(i,j,end=" ")

A. Geeks For Geeks

B. 16 Geeks 25 For  32 Geeks

C. 16 25 32

D. 16 :”Geeks” 25:”For” 32:”Geeks”

Answer: B

Explanation: Python’s print() function comes with a parameter called ‘end’. By default, the value of this parameter is ‘\n’, i.e. the new line character. You can end a print statement with any character/string using this parameter.


Question 7. What is the correct command to shuffle the following list?

Python3




d = {"Albert":70, "Suzan":85}
d["Albert"]

A. 85

B. “Albert”

C. 70

D. “Suzan”

Answer: C

Explanation: A key can be used to access the value in a dictionary.


Question 8. Which statement defined below can create a dictionary?

A. d = {“Computer”:100, “Programming”:95}

B. d = {100:” Computer”, 95:”Programming”}

C. d = { }

D. All the above.

Answer: D

Explanation: Since there are multiple methods to define dictionary ,all of which are defined above.


Question 9. Which of the following statements can be used for declaration of the dictionary?

A. {23: ‘Geeks’, 26: ‘ForGeeks’}

B. dict([[23,”Geeks”],[26,”ForGeeks”]])

C. {23,”Geeks”,26”ForGeeks”}

D. All the above

Answer: A

Explanation: Because a dictionary has a key and a value which should be defined as {key: value}


Question10.  Let us assume d = {“Nobita”:70, “Doremon”:65} . Which command you will use to delete the entry for “Nobita”:

A. d.delete(“Nobita”:70)

B. d.delete(“Nobita”)

C. del d[“Nobita”]

D. del d(“Nobita”:70)

Answer: C

Explanation: The del keyword is used to delete objects. In Python everything is an object, so the del keyword can also be used to delete variables, lists, or parts of a list etc.

 Attention geek! Strengthen your foundations with the Python Programming Foundation Course and learn the basics.  

To begin with, your interview preparations Enhance your Data Structures concepts with the Python DS Course. And to begin with your Machine Learning Journey, join the Machine Learning – Basic Level Course

My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :