Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article
Operators in Dart
  • Difficulty Level : Basic
  • Last Updated : 10 Jun, 2021

The operators are special symbols that are used to carry out certain operations on the operands. The Dart has numerous built-in operators which can be used to carry out different functions, for example, ‘+’ is used to add two operands. Operators are meant to carry operations on one or two operands.
 

Different types of operators in Dart:

The following are the various types of operators in Dart:

  1. Arithmetic Operators
  2. Relational Operators
  3. Type Test Operators
  4. Bitwise Operators
  5. Assignment Operators
  6. Logical Operators
  7. Conditional Operator
  8. Cascade Notation Operator

 

1. Arithmetic Operators:

These class of operators contain those operators which are used to perform arithmetic operation on the operands. They are binary operators i.e they act on two operands. They go like this: 

Operator SymbolOperator NameOperator Description
+AdditionUse to add two operands
SubtractionUse to subtract two operands
-exprUnary MinusIt is Use to reverse the sign of the expression
*MultiplyUse to multiply two operands
/DivisionUse to divide two operands
~/DivisionUse two divide two operands but give output in integer
%ModulusUse to give remainder of two operands

Example: Using Arithmetic Operators in the program 
 



Dart




void main()
{
    int a = 2;
    int b = 3;
 
    // Adding a and b
    var c = a + b;
    print("Sum of a and b is $c");
 
    // Subtracting a and b
    var d = a - b;
    print("The difference between a and b is $d");
 
    // Using unary minus
    var e = -d;
    print("The negation of difference between a and b is $e");
 
    // Multipication of a and b
    var f = a * b;
    print("The product of a and b is $f");
 
    // Division of a and b
    var g = b / a;
    print("The quotient of a and b is $g");
 
    // Using ~/ to divide a and b
    var h = b ~ / a;
    print("The quotient of a and b is $h");
 
    // Remainder of a and b
    var i = b % a;
    print("The remainder of a and b is $i");
}

Output: 

Sum of a and b is 5
The difference between a and b is -1
The negation of difference between a and b is 1
Product of a and b is 6
The quotient of a and b is 1.5
The quotient of a and b is 1
The remainder of a and b is 1

 

2. Relational Operators:

These class of operators contain those operators which are used to perform relational operation on the operands. They goes like this: 

Operator SymbolOperator NameOperator Description
>Greater thanCheck which operand is bigger and give result as boolean expression.
<Less thanCheck which operand is smaller and give result as boolean expression.
>=Greater than or equal toCheck which operand is greater or equal to each other and give result as boolean expression.
<=less than equal toCheck which operand is less than or equal to each other and give result as boolean expression.
==Equal toCheck whether the operand are equal to each other or not and give result as boolean expression.
!=Not Equal toCheck whether the operand are not equal to each other or not and give result as boolean expression.

Example: Using Relational Operators in the program 

Dart




void main()
{
    int a = 2;
    int b = 3;
 
    // Greater between a and b
    var c = a > b;
    print("a is greater than b is $c");
 
    // Smaller between a and b
    var d = a < b;
    print("a is smaller than b is $d");
 
    // Greater than or equal to between a and b
    var e = a >= b;
    print("a is greater than b is $e");
 
    // Less than or equal to between a and b
    var f = a <= b;
    print("a is smaller than b is $f");
 
    // Equality between a and b
    var g = b == a;
    print("a and b are equal is $g");
 
    // Unequality between a and b
    var h = b != a;
    print("a and b are not equal is $h");
}

Output: 
 

a is greater than b is false
a is smaller than b is true
a is greater than b is false
a is smaller than b is true
a and b are equal is false
a and b are not equal is true

 



3. Type Test Operators:

These class of operators contain those operators which are used to perform comparison on the operands. They goes like this: 
 

Operator SymbolOperator NameOperator Description
isisGives boolean value true as output if the object has specific type
is!is notGives boolean value false as output if the object has specific type

Example: Using Type Test Operators in the program 

Dart




void main()
{
    String a = 'GFG';
    double b = 3.3;
 
    // Using is to compare
    print(a is String);
 
    // Using is! to compare
    print(b is !int);
}

Output: 

true
true

 

4. Bitwise Operators:

These class of operators contain those operators which are used to perform bitwise operation on the operands. They goes like this: 
 

Operator SymbolOperator NameOperator Description
&Bitwise ANDPerforms bitwise and operation on two operands.
|Bitwise ORPerforms bitwise or operation on two operands.
^Bitwise XORPerforms bitwise XOR operation on two operands.
~Bitwise NOTPerforms bitwise NOT operation on two operands.
<<Left ShiftShifts a in binary representation to b bits to left and inserting 0 from right.
>>Right ShiftShifts a in binary representation to b bits to left and inserting 0 from left.

Example: Using Bitwise Operators in the program 

Dart




void main()
{
    int a = 5;
    int b = 7;
 
    // Performing Bitwise AND on a and b
    var c = a & b;
    print(c);
 
    // Performing Bitwise OR on a and b
    var d = a | b;
    print(d);
 
    // Performing Bitwise XOR on a and b
    var e = a ^ b;
    print(e);
 
    // Performing Bitwise NOT on a
    var f = ~a;
    print(f);
 
    // Performing left shift on a
    var g = a << b;
    print(g);
 
    // Performing right shift on a
    var h = a >> b;
    print(h);
}

Output: 

5
7
2
4294967290
640
0

 



5. Assignment Operators:

These class of operators contain those operators which are used to assign value to the operands. They goes like this: 
 

Operator SymbolOperator NameOperator Description
=Equal toUse to assign values to the expression or variable
??=Assignment operatorAssign the value only if it is null.

Example: Using Assignment Operators in the program 

Dart




void main()
{
    int a = 5;
    int b = 7;
 
    // Assigning value to variable c
    var c = a * b;
    print(c);
 
    // Assigning value to variable d
    var d;
    d ? ? = a + b; // Value is assign as it is null
    print(d);
    // Again trying to assign value to d
    d ? ? = a - b; // Value is not assign as it is not null
    print(d);
}

Output: 
 

35
12
12

 

6. Logical Operators:

These class of operators contain those operators which are used to logically combine two or more conditions of the operands. They goes like this: 
 

Operator SymbolOperator NameOperator Description
&&And OperatorUse to add two conditions and if both are true than it will return true.
||Or OperatorUse to add two conditions and if even one of them is true than it will return true.
!Not OperatorIt is use to reverse the result.

Example: Using Logical Operators in the program 

Dart




void main()
{
    int a = 5;
    int b = 7;
 
    // Using And Operator
    bool c = a > 10 && b < 10;
    print(c);
 
    // Using Or Operator
    bool d = a > 10 || b < 10;
    print(d);
 
    // Using Not Operator
    bool e = !(a > 10);
    print(e);
}

Output: 

false
true
true

 

7. Conditional Operators:

These class of operators contain those operators which are used to perform comparison on the operands. They goes like this: 
 

Operator SymbolOperator NameOperator Description
condition ? expersion1 : expersion2Conditional OperatorIt is a simple version of if-else statement. If the condition is true than expersion1 is executed else expersion2 is executed.
expersion1 ?? expersion2Conditional OperatorIf expersion1 is non-null returns its value else returns expression2 value.

Example: Using Conditional Operators in the program 

Dart




void main()
{
    int a = 5;
    int b = 7;
 
    // Conditional Statement
    var c = (a < 10) ? "Statement is Correct, Geek" : "Statement is Wrong, Geek";
    print(c);
 
    // Condtional statement
    int n;
    var d = n ? ? "n has Null value";
    print(d);
 
    // After assigning value to n
    n = 10;
    d = n ? ? "n has Null value";
    print(d);
}

Output: 

Statement is Correct, Geek
n has Null value
10

 

8. Cascade Notation Operators:

These class of operators allows you to perform a sequence of operation on the same element. It allows you to perform multiple methods on the same object. They goes like this: 
 

Operator SymbolOperator NameOperator Description
..cascading MethodIt is used to perform multiple methods on the same object.

Example: Using Cascade Notation Operators in the program 

Dart




class GFG {
    var a;
    var b;
 
    void set(x, y)
    {
        this.a = x;
        this.b = y;
    }
 
    void add()
    {
        var z = this.a + this.b;
        print(z);
    }
}
 
void main()
{
    // Creating objects of class GFG
    GFG geek1 = new GFG();
    GFG geek2 = new GFG();
 
    // Without using Cascade Notation
    geek1.set(1, 2);
    geek1.add();
 
    // Using Cascade Notation
    geek2..set(3, 4)
        ..add();
}

Output: 

3
7
My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :