Open In App

MCQs on Important Lakes in India

Last Updated : 15 Mar, 2023
Improve
Improve
Like Article
Like
Save
Share
Report

In government exams like SSC, Banking, Railways, etc General awareness section is very significant to get a good score. In this section, there are a lot of questions coming from the Environment topic. In this article, we will be providing topic-wise multiple choice questions from Important Lakes in India so that students can practice the questions and get good scores in upcoming exams.                    
 

Important Lakes In India: MCQs

Que 1. In which one of the following states is Badkhal Lake located?
(a) Maharashtra 
(b) Rajasthan
(c) Haryana
(d) Gujarat

Ans. ( c) Haryana
Explanation– Badkhal Lake is located in Haryana.

Que 2. In which one of the following states Loktak lake is situated?
(a) Nagaland
(b) Manipur
(c) Assam
(d) None of these

Ans. (b) Manipur
Explanation– Loktak Lake is situated in Manipur.

Que 3. Which one of the below is not an artificial Lake?
(a) Hussain Sagar 
(b) Kankaria Lake
(c) Agara Lake
(d) Hamirsar Lake

Ans. (c) Agara Lake
Explanation– Agara Lake is not an artificial Lake.

Que 4. Which one of the below is a saltwater Lake?
(a) Lonar Lake
(b) Sambhar Lake
(c) Loktak Lake
(d) None of these

Ans. (b) Sambhar Lake
Explanation– Sambhar Lake is a saltwater Lake.

Que 5. Which Lake in India was formed by a meteorite impact?
(a) Ulsoor Lake 
(b) Wular Lake
(c) Umiam Lake
(d) Lonar Lake

Ans. (d) Lonar Lake 
Explanation– Lonar Lake was formed by a meteorite impact in India.

Que 6. In which one of the following states is Sasthamcotta Lake located?
(a) Goa
(b) Kerala
(c) Karnataka 
(d) None of these

Ans. (b) Kerala
Explanation– Sasthamcotta Lake is located in Kerala.

Que 7. Which one of the below Lakes is located in Madhya Pradesh?
(a) Umiam Lake 
(b) Shivsagar Lake
(c) Bhojtal Lake 
(d) Hussain Sagar  

Ans. (c)  Bhojtal Lake is located in Madhya Pradesh.
Explanation– Kanyakumari is the southernmost point of the Indian mainland.

Que 8. Which one of the below is a heart-shaped Lake?
(a) Wular Lake 
(b) Tam Dil
(c) Pushkar Lake 
(d) Hussain Sagar 

Ans. (d)  Hussain Sagar 
Explanation– Hussain Sagar is a heart-shaped Lake.

Que 9. In which one of the following states is Bhimtal Lake located?
(a) Jharkhand 
(b) Uttarakhand
(c) Chhattisgarh 
(d) Odisha

Ans. (b) Uttarakhand 
Explanation– Bhimtal Lake is located in Uttarakhand.

Que 10. Which one of the below Lakes was formed due to tectonic activity?
(a) Badkhal Lake 
(b) Kankaria Lake
(c) Wular Lake 
(d)  Agara Lake

Ans. (c) Wular Lake
Explanation– Wular Lakes were formed due to tectonic activity.

Que 11. Which one of the below is a man-made Lake?
(a) Pulicat Lake 
(b) Kodaikanal Lake
(c) Wular Lake 
(d) Loktak Lake

Ans.(b) Kodaikanal Lake 
Explanation– Kodaikanal Lake is a manmade Lake.
 

Que 12. In which one of the following states is Kaliveli Lake located?
(a) Arunachal Pradesh 
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu

Ans. (d) Tamil Nadu
Explanation– Kaliveli Lake is located in Tamil Nadu.
 

Que 13. Which one of the below Lakes is a lagoon?
(a) Shivsagar Lake 
(b) Wular Lake 
(c)  Pulicat Lake 
(d) Tsomgo Lake 

Ans. (c) Pulicat Lake 
Explanation– Pulicat Lakes is a lagoon.
 

Que 14. Name the First Indian wetland of international importance under the Ramsar Convention.
(a) Chilika Lake
(b) Wular Lake
(c) Lonar Lake
(d) Pulicat Lake

Ans. (a) Chilika Lake
Explanation– Chilika Lake is the First Indian wetland of international importance under the Ramsar Convention.

Que 15. Which one of the below is a freshwater Lake?
(a) Pachapadra Lake 
(b) Nainital Lake
(c) Chilika Lake 
(d) Pulicat Lake

Ans. (b) Nainital Lake
Explanation– Nainital Lake is a freshwater Lake.
 

Que 16. Which is the largest Oxbow Lake in India? 
(a) Loktak Lake 
(b) Kanwar Lake
(c) Ashtamudi Lake 
(d) Pushkar Lake

Ans. (b) Kanwar Lake
Explanation– Kanwar Lake is the largest Oxbow Lake in India.

Que 17.  Where is Chilika Lake located?
(a) Odisha 
(b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka 
(d) Telangana

Ans. (a) Odisha
Explanation– Chilika lake is located in Odisha.

Que 18. Dal Lake is located in which Indian city?
(a) Shimla 
(b) Chandigarh
(c) Srinagar 
(d) Patna

Ans. (c) Srinagar 
Explanation– Dal lake is located in Srinagar.

Que 19. Which is the largest freshwater lake in India??
(a) Wular lake
(b) Nigeen lake
(c) Vembanad lake 
(d) Dal lake

Ans. (a) Wular lake
Explanation– Wular lake is the largest freshwater lake in India.

Que 20. Which one of the below lakes is not located in Assam?
(a) Dipor bil
(b) Chandubi lake
(c) Hamirsar lake
(d) Haflong lake

Ans. (c) Hamirsar lake
Explanation– Hamirsar lake is not located in Assam. It is located in Kutch, Gujarat.


Like Article
Suggest improvement
Previous
Next
Share your thoughts in the comments

Similar Reads