Skip to content
Related Articles

Related Articles

MCQ on Computer Software for Bank Exams

View Discussion
Improve Article
Save Article
  • Last Updated : 17 Aug, 2022
View Discussion
Improve Article
Save Article

Here is the practice set of questions for the topic of computer software, one of the important topics to be asked in the banking sector. This topic requires a lot amount of attention as it very core topic in computer aptitude and the knowledge required for this topic is also very deep. Please go through the practice set of questions as there are consolidated questions on this topic to be asked. 

Directions: Following is the set of questions containing the four choices. You have to mark the correct choice.

Ques 1. Which of the following gives instructions to the hardware of the computer?

(a) Hardware

(b) Operating system

(c) Software

(d) Device driver

(e) None of these

Answer: Option c

Explanation:

Applications for system software direct computer operations.
To distinguish these instructions from the hardware, or the actual components of a computer system, the name was coined. A set of instructions known as a program, or software program, is what instructs a computer’s hardware on how to perform a task. 

 

Ques 2. A collection of computer applications used on a computer to carry out various activities is referred to as:

(a) computer instructions

(b) processor

(c) software

(d) hardware

(e) None of these

Answer: Option c

Explanation:

The software makes it possible to change one interface into another. Computer system software is created to serve as a platform for other software. Operating systems like mac OS and Windows, software for computational science, game engines, industrial automation, and software-as-a-service programs are all examples of system software.

 

Ques 3. Which of the following doesn’t constitute software?

(a) System software

(b) Application software

(c) Utility software

(d) Driver software

(e) None of these

Answer: Option d

Explanation:

System software, application software, and utility software are the three main categories of software. A driver is essentially a piece of software that enables communication between an operating system and a device.

 

Ques 4.  Which software provides for interaction between the hardware and other types of software while managing and controlling the hardware components?

(a) Application software

(b) System software

(c) Utility software

(d) Operating system

(e) None of these

Answer: Option b

Explanation:

The software that is used to manage and control the hardware parts and that enables the communication between the hardware and other types of software is known as system software. The operating system of the computer is the most obvious sort of system software, however, device drivers are also categorised under this heading.

 

Ques 5. Which of the following describes a system software component?

(a) Operating system

(b) Utility software

(c) Browser software

(d) Both a and b

(e) None of the above

Answer: Option  d

Explanation:

Utility software is part of system software. Software that helps examine, configure, optimize, or manage a computer is known as utility software. However, the application systems frequently include utilities. For instance, a batch job could execute user-written code to update a database, followed by a step that launches a tool to back it up. Alternatively, a job could launch a tool to compress a disc before copying contents.

 

Ques 6. Computer software’s primary purpose is to transform data into:

(a) information

(b) program

(c) object

(d) Both a and c

(e) None of the above

Answer: Option a

Explanation:

Software’s main goal is to transform data into information. Information is produced when that data is processed into sets based on context. Raw input is referred to as data, and when processed or structured, it produces meaningful output. Data is typically transformed into information.

 

Ques 7. A computer application known as an “intermediary” serves as a bridge between a computer user and the hardware of the computer:

(a) software

(b) hardware

(c) operating system

(d) driver

(e) None of the above

Answer: Option c

Explanation:

One of the main parts of a computer device’s system software is the operating system. An operating system is typically needed for application applications to function.

 

Ques 8. The term “software bug” refers to one or more errors that occur in computer programs and stop them from functioning:

(a) bot

(b) system error

(c) bug

(d) slug

(e) None of these

Answer: Option c

Explanation:

An application problem, flaw, or malfunction is known as a software bug. This issue leads in undesirable or unexpected outcomes for the application, such as a crash or inaccurate results. We deal with software bugs on a daily basis as software engineers.

 

Ques 9. An algorithmic error is defined as one that results in inaccurate output or outcomes:

(a) logical error

(b) syntax error

(c) compile-time error

(d) procedural error

(e) Micro error

Answer: Option a

Explanation:

A logic error is a mistake in the source code of a program that results in unexpected and incorrect behavior. A program may provide an inaccurate output as a result of a form of runtime error known as a logic error. It may potentially result in a program crash while it is running.

 

Ques 10. Finding flaws, defects, and bugs in a piece of software is a process that is termed:

(a) Debugging

(b) Interpreting

(c) Compiling

(d) Testing

(e) None of these

Answer: Option a

Explanation:

Finding and repairing errors in software code that could cause unexpected behavior or crashes is the process of debugging. Sometimes these mistakes are referred to as “bugs.” Debugging is the process of finding and correcting errors or defects in software or systems to prevent improper operation.

 

Ques 11. Software applications are created to carry out certain functions connected to managing computer resources:

(a) System software

(b) Utility software

(c) Application software

(d) Helper software

(e) None of these

Answer: Option c

Explanation:

Application software provides users with the environment they need to complete specific or all-purpose tasks. Computers have the capacity to execute numerous apps at once.

 

Ques 12. What type of system software is not one of the following?

(a)  BIOS software

(b) Unix, Linux

(c) Microsoft Windows, and Mac OS

(d) Microsoft Word

(e) None of the above

Answer: Option d

Explanation:

Microsoft word is the application tool, not system software. It’s a tool-based software. A word processing tool called Microsoft Word 2010 was created to assist you in producing papers of a high standard. Word assists you in organizing and writing your papers more effectively by providing the best document formatting capabilities.

 

Ques 13. Which is not application software?

(a) MS-Word

(b) Google Docs

(c) Adobe Acrobat

(d) Turbo C compiler

(e) None of these

Answer: Option d

Explanation:

Turbo C compiler is not application software. The software development tool Turbo C is used to create C language programs. It had a source code editor, a quick compiler, a linker, and an offline help file as part of its IDE capabilities.

 

Ques 14. Select the outlier:

(a) Interpreter

(b) Compiler

(c) Operating system

(d) Programmer

(e) None of these

Answer: Option d

Explanation:

Computer programmers create code and scripts, modify them, and test them to make sure software and applications function as intended. They transform the blueprints created by engineers and software developers into instructions that computers can understand.

 

Ques 15. Applications are created using which software?

(a)  real-world tasks

(b) operating system tasks

(c)  computer-centric tasks

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer: Option a

Explanation:

Utilizing application software, a user can carry out operations including writing books, spreadsheets, databases, and periodicals, conducting online research, sending emails, producing graphics, managing enterprises, and even playing games. These all are real-world tasks. 

 

Ques 16. Which of the following is considered application software for offices?

(a) Interpreters, Compilers, editors

(b) Network software, backup system

(c) Word processors, spreadsheets, database

(d) Both a and c

(e) Both a and c

Answer: Option c

Explanation:

One of the most popular computer tools in offices is document management software, and Google Drive lets you accomplish it all in one location. Create and store all kinds of documents in the cloud, including word documents, spreadsheets, and slide presentations, so that you can access them from almost anywhere.

 

Ques 17. What does GUI’s entire name mean?

(a) Graphical Universal Interface

(b) Graphical User Interface

(c) General Utility Interface

(d) General Universal Interface

(e) Genuine User Interface

Answer: Option b

Explanation:

A computer program that enables users to interact with computers using pointing devices, symbols, and visual metaphors. For desktop environments, examples of well-liked contemporary graphical user interfaces include Microsoft Windows, macOS, Ubuntu Unity, and GNOME Shell; for mobile platforms, examples include Android, Apple’s iOS, BlackBerry OS, Palm OS-WebOS, Windows 10 Mobile, and Firefox OS.

 

Ques 18. Which software program from the list below may be used to generate, modify, and print documents?

(a) Spreadsheet

(b) Word processing

(c) Database software

(d) Desktop publishing (DTP)

(e) None of the above

Answer: Option b

Explanation:

Word processing is the process of creating a document on a computer using a text-editing program called a word processor. A word processing program can quickly and affordably create a wide range of documents, including letters, memos, and instructions.

 

Ques 19. Which of the following have examples Microsoft Word, Microsoft Excel, and Google Docs?

(a)  an operating software

(b) system software

(c) utility software

(d) application software

(e) None of these

Answer: Option d

Explanation:

You may create documents in formats including ODT, DOCX, and PDF with Microsoft Word. Google Documents Compared to Word, Google Docs has a wider range of file format compatibility. The document is available for download in HTML, TXT, ODT, RTF, EPUB, and PDF forms. Therefore these are examples of application software.

 

Ques 20. What program is used to make calculations on data rows and columns?

(a) Word processing

(b) Presentation graphics

(c) Database

(d) Spreadsheet

(e) None of these

Answer: Option d

Explanation:

A worksheet is a collective name for a row of rows and columns of data in a spreadsheet, a form of application software. Its main purpose of it is to monitor a billing account.

 


My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :

Start Your Coding Journey Now!