Skip to content
Related Articles

Related Articles

Important Questions on Computer Software for Bank Exams

View Discussion
Improve Article
Save Article
  • Last Updated : 18 Aug, 2022
View Discussion
Improve Article
Save Article

Here is the second article on a practice set of questions for the topic software. It is not very high scoring but is very important and requires deep knowledge. If anyone wants to score well in the computer aptitude section as a whole, since there is a sectional cutoff in the banking sector, that is why every topic holds its importance in a section. 

Directions: Following is the set of questions containing the four choices. You have to mark the correct choice.

Ques 1. Which of the following is also referred to as presentation software and is utilized to convey data and images via slideshows?

(a) Multimedia authoring

(b) Desktop publishing

(c) Presentation graphics

(d) Both b and c

(e) None of the above

Answer: Option c

Explanation:

Creating text and image sequences that convey a story, accompany a speech, or aid in a public presentation of information is done with presentation software, sometimes known as “presentation graphics.” Slideshows are used for the presentation.

 

Ques 2. What examples of presentation graphics software are there?

(a) Microsoft PowerPoint

(b) Apple Keynote

(c) Corel Presentations and Adobe Persuasion

(d) All of these

(e) None of these

Answer: Option d

Explanation:

The ability to create slideshows of graphs, diagrams, and other visuals on a computer using presentation graphics software is a useful tool. The presentation graphics software Microsoft PowerPoint is an example. Apple keynote and Corel are other examples.

 

Ques 3. Which of the following options allows us to construct and administer databases?

(a) Microsoft Access

(b) Corel Paradox

(c) Lotus Approach

(d) All of these

(e) None of these

Answer: Option d

Explanation:

Microsoft Access, Corel Paradox and Lotus Approach allow us to construct and administer databases. For managing a Database DBMS software is used. 

 

Ques 4. Which computer system utility software assists in keeping the computer safe from viruses and preventing file corruption?

(a) Disk cleanup

(b) Disk defragmenter

(c) Antivirus

(d) All

Answer: Option c

Explanation:

The purpose of an antivirus programme is to detect and remove viruses and other harmful software from your laptop or computer. Computer code known as malicious software, or malware, can harm your laptops, desktops, and the data they hold.

 

Ques 5. Which of the following is not a category of system software called a utility?

(a) Antivirus

(b) Firewalls

(c) Disk defragmenter

(d) MS-DOS

(e) None of these

Answer: Option d

Explanation:

Microsoft Disk Operating System usually referred to as Microsoft DOS, is an operating system for x86-based personal computers that was primarily created by Microsoft. The term “DOS” is occasionally used to refer to MS-DOS, its rebranding as IBM PC DOS, and a few operating systems that attempt to be compatible with MS-DOS (which is also the generic acronym for disc operating system).

 

Ques 6. Which piece of utility software guards against hackers on the computer system?

(a) Antivirus

(b) Firewall

(c) AUP

(d) Backup wizard

(e) None of these

Answer: Option b

Explanation:

An example of a network security tool is a firewall, which monitors incoming and outgoing network traffic and decides which traffic to allow or block in accordance with a set of security rules. Firewalls have been the primary line of defense for network security for more than 25 years.

 

Ques 7. What are the primary roles played by system utilities?

(a) Disk cleanup

(b) Disk defragmentation

(c) System Restore and Disk compression

(d) Antivirus (Virus protection)

(e) All of the above

Answer: Option e

Explanation:

Memory manager, antivirus and firewall, registry checker and cleaning, package installer, and explorer are a few of the system utility tools. Additionally, users can carry out operations necessary for an operating system to perform smoothly with the use of such system utility software on a computer. It also includes Disk cleanup, disk fragmentation, and disk compression.

 

Ques 8. What does a virus’ complete form entail?

(a) Very Information Record User Search

(b) Very Interchanged Result Until Source

(c) Vital Information Resources Under Siege

(d) Vital Information Resources Under Search

(e) None of the above

Answer: Option c

Explanation:

A computer virus is an example of malware, often known as malicious software, which spreads between computers and corrupts data and software. System disruption, severe functional issues, data loss, and leaking are all intended effects of computer viruses. Vital Information Resources Under Seige is the name of the virus in its full form.

 

Ques 9. An antivirus application is targeted by a computer virus to prevent it from being detected by the computer system. The application is:

(a) Worm

(b) Retrovirus

(c) Trojan

(d) Ghost Virus

(e) None of the above

Answer: Option b

Explanation:

An anti-antivirus viral is another name for a retrovirus. This means that in order to evade detection, it tries to attack and deactivate any antivirus or other security software on the machine.

 

Ques 10. What tool or utility is utilized to compress files in order to free up more disc space on the computer system?

(a) Disk cleanup

(b) File compression

(c) Disk fragmentation

(d) Troubleshooting program

(e) None of the above

Answer: Option b

Explanation:

In order to preserve disc space for simpler and quicker transmission over a network or the Internet, a file’s logical size is decreased using the data compression technique known as file compression. It makes it possible to make a copy of one or more files that has the same data but is much smaller than the original file.

 

Ques 11. Which of the following Windows tools searches the entire hard disc and removes any superfluous data, including cookies downloaded from websites and temporary Internet files?

(a) Disk defragmenter

(b) Disk Clean up

(c) Backup and Restore wizard

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer: Option b

Explanation:

By clearing up space on your hard drive, Disk Cleanup enhances system performance. After doing a disc search, Disk Cleanup displays any temporary files, Internet cache files, and superfluous application files that you can remove without risk.

 

Ques 12. What kind of tool is used to update all device drivers simultaneously?

(a) Driver update

(b) Windows update

(c) Device manager

(d) Driver Verification Service (DVS)

(e) None of the above

Answer: Option b

Explanation:

Windows Update is a Microsoft service that automates the downloading and installation of Microsoft Windows software updates via the Internet for the Windows 9x and Windows NT families of operating systems. Updates for Windows and the various Microsoft antivirus programmes, such as Windows Defender and Microsoft Security Essentials, are provided by the service. Microsoft has added two additions to the programme since it first started: Microsoft Update and Windows Update for Business.

 

Ques 13. Which Windows utility tool locates superfluous data fragments, removes them, and reorganises files and free disc space to improve performance?

(a) Backup

(b) Disk restore

(c) Disk defragmenter

(d) Disk cleanup

(e) Disk compression

Answer: Option c

Explanation:

Finding noncontiguous data fragments, rearranging them, and then recovering them into fewer fragments or into the complete file is the process of disc defragmentation.

 

Ques 14. 

(a) restoration

(b) bootstrap

(c) differential

(d) Full

(e) Null

Answer: Option d

Explanation:

Full-back contains copies of all software, data, and system files. This is a type of backup which makes copies of all storage media within the device or computer. The advantage of making a full backup is that the data is not lost and all copies are merged into a single media.

 

Ques 15. Which one of the following is a database management system?

(a) Microsoft MySQL Server

(b) Netscape Communicator

(c) Oracle

(d) Dreamweaver

(e) Both a and c

Answer: Option e

Explanation:

Both Oracle SQL and MySQL are relational database management systems (RDBMSs) that belong to Oracle Corporation. While Oracle is largely meant to be commercial and paid, MySQL is primarily built to be free and open-source. As a result of Oracle being a final product, MySQL is also more adaptable.

 

Ques 16. Which of the following software applications is used for accounting?

(a) Powerpoint

(b) Wordperfect

(c) Tally

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer: Option c

Explanation:

Tally is an accounting program for logging daily business data for a firm. In India, one of the most popular accounting programs is Tally ERP 9. Small and medium organizations can benefit from its all-in-one enterprise software.

 

Ques 17. Which of the following list items exemplifies a web browser?

(a) Netscape Communicator

(b) Microsoft Internet Explorer

(c) Google Chrome

(d) All

(e) None of the above

Answer: Option d

Explanation:

All the given are web browser software. They are commonly used for web browsing. Among these google chrome is the best web browser to do internet surfing.

 

Ques 18. Which loader function in an absolute loading scheme is carried out by the programmer?

(a) Linking

(b) Allocation

(c)  Both (a) and (b)     

(d) Reallocation

(e) None of the above

Answer: Option C

Explanation:

Each directory entry in a linked allocation has a pointer to the file’s first disc block. To represent an empty file, this pointer is first set to nil (the end-of-list pointer value). A write to a file clears the first available block before writing to it. The file’s end is then connected to this new block. These all are carried by programmers.

 

Ques 19. A specialized programme that enables use in a particular application is categorized as:

(a) relative programs

(b) application programs

(c)  relative programs

(d) replicate programs

(e) None of the above

Answer: Option b

Explanation:

An application program, often known as a software application or app for short, is a type of computer program that is used by end users and is created to do a particular task that is unrelated to the operation of the computer.

 

Ques 20. Low-level programming language translators were known as:

(a) Assembler

(b) Compiler

(c) Linker

(d) Loader

(e) None of the above

Answer: Option a

Explanation:

A program known as an assembler transforms basic computer instructions into a pattern of bits that the computer’s processor may utilize to carry out its fundamental functions. Both the term “assembly language” and the word “assembler language” are used to describe these instructions.

 


My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :

Start Your Coding Journey Now!