HCL Placement Paper | Quantitative Aptitude Set – 3

This is an HCL model paper for Quantitative Aptitude. This placement paper will cover aptitude that is asked in HCL placements and also strictly follows the pattern of questions asked in HCL papers. It is recommended to solve each one of the following questions to increase your chances of clearing the HCL placement.

  1. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 45. What is the difference between the two digits of that number?.
    1. 5
    2. 7
    3. 6
    4. None of these

    Answer:



    
    5
    

    Explanation:

    Let the ten’s digit be x and unit’s digit be y
    Then (10x + y) – (10y + x) = 45
    9(x – y) = 45
    x – y = 5

  2. Two numbers are in the ratio of 5:7. If their LCM is 105, what is the difference between their squares ?
    1. 216
    2. 210
    3. 72
    4. 840

    Answer:

    
    216
    

    Explanation:

    Let ‘h’ be the HCF of the two numbers.
    => The numbers are 5h and 7h.
    We know that Product of Numbers = LCM x HCF
    => 5h x 7h = 105 x h
    => h = 3
    So, the numbers are 15 and 21.
    Therefore, difference of their squares = 212 – 152 = 441 – 225 = 216

  3. Three people A, B and C working individually can finish a job in 10, 12 and 20 days respectively. They decided to work together but after 2 days, A left the work and after another one day, B also left work. If they got two lacs collectively for the entire work, find the difference of the highest and lowest share.
    1. 70000
    2. 60000
    3. 10000
    4. 20000

    Answer:

    
    70000
    

    Explanation:

    Let the total work be LCM(10, 12, 20) = 60 units
    => Efficiency of A = 60/10 = 6 units / day
    => Efficiency of B = 60/12 = 5 units / day
    => Efficiency of C = 60/20 = 3 units / day
    Since the number of working days are different for each person, the share of each will be calculated in the ratio of the units of work done.
    Now, A works for 2 days and B works for 3 days.
    => Work done by A = 2 x 6 = 12 units
    => Work done by B = 3 x 5 = 15 units
    => Work done by C = 60 – 12 – 15 = 33 units
    Therefore, ratio of work done = 12:15:33 = 4:5:11
    So, A’s share = (4/20) x 2, 00, 000 = Rs 40, 000
    B’s share = (5/20) x 2, 00, 000 = Rs 50, 000
    C’s share = (11/20) x 2, 00, 000 = Rs 1, 10, 000
    Therefore, difference of the highest and lowest share = Rs 1, 10, 000 – 40, 000 = Rs 70, 000

  4. HCF of two numbers is 11 and their LCM is 385. If the numbers do not differ by more than 50, what is the sum of the two numbers ?
    1. 132
    2. 35
    3. 12
    4. 36

    Answer:

    
    132
    

    Explanation:


    Product of numbers = LCM x HCF
    => 4235 = 11 x 385

    Let the numbers be of the form 11m and 11n,
    such that ‘m’ and ‘n’ are co-primes.
    => 11m x 11n = 4235
    => m x n = 35
    => (m, n) can be either of (1, 35), (35, 1), (5, 7), (7, 5).
    => The numbers can be (11, 385), (385, 11), (55, 77), (77, 55).

    But it is given that the numbers cannot differ by more than 50.
    Hence, the numbers are 55 and 77.
    Therefore, sum of the two numbers = 55 + 77 = 132

  5. Three pipes A, B and C are connected to a tank. Working alone, they require 10 hours, 20 hours and 30 hours respectively. After some time, A is closed and after another 2 hours, B is also closed. C works for another 14 hours so that the tank gets filled completely. Find the time (in hours) after which pipe A was closed.
    1. 1
    2. 1.5
    3. 2
    4. 3

    Answer:

    
    2
    

    Explanation:

    Let the capacity of the tank be LCM (10, 20, 30) = 60
    => Efficiency of pipe A = 60 / 10 = 6 units / hour
    => Efficiency of pipe B = 60 / 20 = 3 units / hour
    => Efficiency of pipe C = 60 / 30 = 2 units / hour
    Now, all three work for some time, say ‘t’ hours.
    So, B and C work for 2 more hours after ‘t’ hours and then, C works for another 14 hours.
    => Combined efficiency of pipe A, pipe B and pipe C = 11 units/hour
    => Combined efficiency of pipe B and pipe C = 5 units/hour
     
    So, we have 11 x t + 5 x 2 + 14 x 2 = 60
    => 11 t + 10 + 28 = 60
    => 11 t = 60 – 38
    => 11 t = 22
    => t = 2
     
    Therefore, A was closed after 2 hours.

  6. A policeman sees a thief at a distance of 100 meters and starts to chase him. The thief sees him and starts to run too. If the thief is running at the speed of 8 km/hr and the policeman is running at the speed of 10 km/hr, find out the distance covered by the thief before the policeman catches him.
    1. 250 meters
    2. 400 meters
    3. 450 meters
    4. 350 meters

    Answer:

    
    400 meters
    

    Explanation:

    We can safely assume that the policeman is running in the same direction as the thief.
    Speed of policeman w.r.t thief = (10 – 8) = 2 km/hr.
    Time taken by policeman to cover the 100m distance between him and the thief = (100/1000) / 2 = 1/20 hr.
    Therefore, the distance covered by thief in 1/20 hrs = 8 × 1/20 = 2/5 km = 400 meters.

  7. A boat runs at the speed of 13 km/h in still water. If the speed of the stream is 4 km/h, how much time will it take to go 68 km downstream?
    1. 5 h
    2. 4 h
    3. 6 h
    4. 3 h

    Answer:


    
    4 h
    

    Explanation:

    Speed of the boat downstream = 13 + 4 = 17 km/h.
    Therefore, time taken to go 68 km downstream = (68/17) = 4 h.

  8. The price of sugar is decreased by 10%. As a consequence, monthly sales is increased by 30%. Find out the percentage increase in monthly revenue.
    1. 17 %
    2. 19 %
    3. 18 %
    4. None of these

    Answer:

    
    17 %
    

    Explanation:

    Let the price of sugar be Rs 100 and monthly sales be 100 units. Then,
    total revenue = 100 × 100 = Rs 10000.
    And, new revenue = 90 × 130 = Rs 11700.
    Increase in revenue = 11700 – 10000 = Rs 1700.
    Hence, percentage increase in revenue = (1700/10000) × 100% = 17%.

  9. The present ages of A, B and C are in proportions 4:5:9. Nine years ago, sum of their ages was 45 years. Find their present ages in years
    1. 15, 20, 35
    2. 20, 24, 36
    3. 20, 25, 45
    4. 16, 20, 36

    Answer:

    
    16, 20, 36
    

    Explanation:

    Let the current ages of A, B and C be ax years, 5x years and 9x respectively.
    Then (4x-9) + (5x-9) + (9x-9) =45
    => 18x – 27 = 45
    => 18x = 72
    => x = 4
    Present ages of A, B and C are 4x = 16, 5x = 20, 9x = 36 respectively.

  10. Present age of Vinod and Ashok are in ratio of 3:4 respectively. After 5 years, the ratio of their ages becomes 7:9 respectively. What is Ashok’s present age is ?
    1. 40 years
    2. 28 years
    3. 32 years
    4. 36 years

    Answer:

    
    40 years
    

    Explanation:


    Let the present age of Vinod and Ashok be 3x years and 4x years respectively.
    Then (3x+5) / (4x+5) = 7 / 9

    => 9(3x + 5) = 7(4x + 5)
    => 27x + 45 = 28x + 35
    => x = 10
    => Ashok’s present age = 4x = 40 years

  11. A two-digit number is such that the product of the digits is 12. When 9 is subtracted from the number, the digits are reversed. The number is:.
    1. 34
    2. 62
    3. 43
    4. 26

    Answer:

    
    43
    

    Explanation:

    Let the ten’s and unit’s digit be x and y.

    Then 10x + – 9 = 10 x + x

    10×2 + 12 -9x = 120 + x2
    9×2 – 9x – 108 = 0
    x2 –x – 12 = 0
    x2 –4x + 3x – 12 = 0
    (x – 4) (x + 3) = 0
    Therefore x = 4
    Hence the required no. is 43

  12. Which is the largest number that divides 17, 23, 35, 59 to leave the same remainder in each case ?
    1. 2
    2. 3
    3. 6
    4. 12

    Answer:

    
    6
    

    Explanation:

    Required Number = HCF (23-17, 35-23, 59-35, 59-17)
    = HCF (6, 12, 24, 42)
    = 6

  13. Two numbers are in the ratio of 5:7. If their LCM is 105, what is the difference between their squares ?
    1. 261
    2. 210
    3. 72
    4. 840

    Answer:

    
    216
    

    Explanation:

    Let ‘h’ be the HCF of the two numbers.
    => The numbers are 5h and 7h.
    We know that Product of Numbers = LCM x HCF
    => 5h x 7h = 105 x h
    => h = 3
    So, the numbers are 15 and 21.
    Therefore, difference of their squares = 212 – 152 = 441 – 225 = 216

  14. A alone and B alone can do a work in respectively 18 and 8 days more than both working together. Find the number of days required if both work together.
    1. 12
    2. 8
    3. 16
    4. 36

    Answer:

    
    12
    

    Explanation:

    Let the time required to complete the work by A and B together = n days
    => Time required by A alone = n + 18 days
    => Time required by B alone = n + 8 days
    Therefore, n2 = 18 x 8 = 144
    => n = 12
    Hence, A and B require 12 days to complete the work if they work together.

  15. Working alone, two pipes A and B require 9 hours and 6.25 hours more respectively to fill a pool than if they were working together. Find the total time taken to fill the pool if both were working together.
    1. 6
    2. 6.5
    3. 7
    4. 7.5

    Answer:

    
    7.5
    

    Explanation:

    Let the time taken if both were working together be ‘n’ hours.
    => Time taken by A = n + 9
    => Time taken by B = n + 6.25
     
    In such kind of problems, we apply the formula :
    n2 = a x b, where ‘a’ and ‘b’ are the extra time taken if both work individually than if both work together.
    Therefore, n2 = 9 x 6.25
    => n = 3 x 2.5 = 7.5
     
    Thus, working together, pipes A and B require 7.5 hours.



My Personal Notes arrow_drop_up

Technical Content Engineer at GeeksForGeeks

If you like GeeksforGeeks and would like to contribute, you can also write an article using contribute.geeksforgeeks.org or mail your article to contribute@geeksforgeeks.org. See your article appearing on the GeeksforGeeks main page and help other Geeks.

Please Improve this article if you find anything incorrect by clicking on the "Improve Article" button below.




Article Tags :
Practice Tags :


Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.