GATE | Sudo GATE 2020 Mock II (10 January 2019) | Question 7

The long, anxious, and frustrating wait by people outside banks and ATMs across the country over the last five days is an inevitable consequence of the decision to demonetize notes of Rs.500 and Rs.1,000. When 86 per cent of the value of notes in circulation turns suddenly invalid, as it did with Prime Minister Modi’s ‘surgical strike’ last week, a certain degree of disruption and pain is unavoidable. But the question is whether this chaos could have been anticipated and managed better than it has been.

Replacement of the demonetized notes is a time-consuming exercise that requires planning of the highest order. The experience of the last few days shows that preparation was lacking and the transition could have been handled much better.
Thankfully, the Centre has woken up to ease the pressure on the system by increasing withdrawal limits, allowing for petroleum outlets and hospitals to accept the old series of notes until November 24 and pushing more cash through post offices.

Which of the following option is false ?
(A) ‘Unconcerned’ is similar in meaning to the word ‘anxious’ as used in the passage.
(B) ‘Disorder’ is similar in meaning to the word ‘chaos’ as used in the passage.
(C) ‘Hardship’ is opposite in meaning to the word ‘ease’ as used in the passage.
(D) ‘Shift’ is opposite in meaning to the word ‘transition’as used in the passage.


Answer: (A)

Explanation: (A) ‘Unconcerned’ is opposite in meaning to the word ‘anxious’ as used in the passage.
(B) ‘Disorder’ word implies that due to the demonetization, citizens all over the country were facing issues with the currency exchange.
(C) ‘Hardship’ is the right choice. 
(D) ‘shift’ is the right choice.



Only option (A) is false.

Quiz of this Question



My Personal Notes arrow_drop_up
Article Tags :

Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.