GATE | GATE CS 2019 | Question 7

“A recent High Court judgement has sought to dispel the idea of begging as a disease – which leads to its stigmatization and criminalization – and to regard it as a symptom. The underlying disease is the failure of the state to protect citizens who fall through the social security net.”

Which one of the following statements can be inferred from the given passage?
(A) Beggars are lazy people who beg because they are unwilling to work
(B) Beggars are created because of the lack of social welfare schemes
(C) Begging is an offence that has to be dealt with firmly
(D) Begging has to be banned because it adversely affects the welfare of the state


Answer: (B)

Explanation: The passage is clearly state that the underlying disease behind begging is the failure of the state to protect citizens who fall through the social security net.

So, option (B) is correct.

Quiz of this Question



My Personal Notes arrow_drop_up


Article Tags :

Be the First to upvote.


Please write to us at contribute@geeksforgeeks.org to report any issue with the above content.