Skip to content
Related Articles

Related Articles

Save Article
Improve Article
Save Article
Like Article

Class 9 RD Sharma Solutions – Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions- Exercise 5.1

  • Last Updated : 02 Dec, 2020

Question 1: Factorize x3 + x – 3x2 – 3

Solution:

x3 + x – 3x2 – 3

Attention reader! All those who say programming isn't for kids, just haven't met the right mentors yet. Join the  Demo Class for First Step to Coding Coursespecifically designed for students of class 8 to 12. 

The students will get to learn more about the world of programming in these free classes which will definitely help them in making a wise career choice in the future.

Here x is common factor in x3 + x and – 3 is common factor in – 3x2 – 3



x3 – 3x2 + x – 3

x2 (x – 3) + 1(x – 3)

Taking (x – 3) common

(x – 3) (x2 + 1)

Therefore, x3 + x – 3x2 – 3 = (x – 3) (x2 + 1)

Question 2: Factorize a(a + b)3 – 3a2b(a + b)

Solution:

a(a + b)3 – 3a2b(a + b)

Taking (a + b) as common factor



= a(a + b) {(a + b)2 – 3ab}

= a(a + b) {a2 + b2 + 2ab – 3ab}

= a(a + b) (a2 + b2 – ab)

Question 3: Factorize x(x3 – y3) + 3xy(x – y)

Solution:

x(x3 – y3) + 3xy(x – y)

= x(x – y) (x2 + xy + y2) + 3xy(x – y)

Taking x(x – y) as a common factor

= x(x – y) (x2 + xy + y2 + 3y)

= x(x – y) (x2 + xy + y2 + 3y)

Question 4: Factorize a2x2 + (ax2 + 1)x + a

Solution:

a2x2 + (ax2 + 1)x + a

= a2x2 + a + (ax2 + 1)x

= a(ax2 + 1) + x(ax2 + 1)

= (ax2 + 1) (a + x)

Question 5: Factorize x2 + y – xy – x

Solution:

x2 + y – xy – x

= x2 – x – xy + y

= x(x – 1) – y(x – 1)

= (x – 1) (x – y)



Question 6: Factorize x3 – 2x2y + 3xy2 – 6y3

Solution:

x3 – 2x2y + 3xy2 – 6y3

= x2(x – 2y) + 3y2(x – 2y)

= (x – 2y) (x2 + 3y2)

Question 7: Factorize 6ab – b2 + 12ac – 2bc

Solution:

6ab – b2 + 12ac – 2bc

= 6ab + 12ac – b2 – 2bc

Taking 6a common from first two terms and –b from last two terms

= 6a(b + 2c) – b(b + 2c)

Taking (b + 2c) common factor

Question 8: Factorize (x2 + 1/x2) – 4(x + 1/x) + 6

Solution:

(x2 + 1/x2) – 4(x + 1/x) + 6

= x2 + 1/x2 – 4x – 4/x + 4 + 2

= x2 + 1/x2 + 4 + 2 – 4/x – 4x

= (x2) + (1/x)2+ (-2)2 + 2x(1/x) + 2(1/x)(-2) + 2(-2)x

As we know, x2 + y2 + z2 + 2xy + 2yz + 2zx = (x + y + z)2

So, we can write;

= (x + 1/x + (-2))2

or (x + 1/x – 2)2



Therefore, x2 + 1/x2) – 4(x + 1/x) + 6 = (x + 1/x – 2)2

Question 9: Factorize x(x – 2) (x – 4) + 4x – 8

Solution:

x(x – 2) (x – 4) + 4x – 8

= x(x – 2) (x – 4) + 4(x – 2)

= (x – 2) [x(x – 4) + 4]

= (x – 2) (x2 – 4x + 4)

= (x – 2) [x2 – 2 (x)(2) + (2)2]

= (x – 2) (x – 2)2

= (x – 2)3

Question 10: Factorize (x + 2) (x2 + 25) – 10x2 – 20x

Solution:

(x + 2) (x2 + 25) – 10x(x + 2)

Take (x + 2) as common factor;

= (x + 2)(x2 + 25 – 10x)

= (x + 2) (x2 – 10x + 25)

Expanding the middle term of (x2 – 10x + 25)

= (x + 2) (x2 – 5x – 5x + 25)

= (x + 2){x (x – 5) – 5 (x – 5)}

= (x + 2)(x – 5)(x – 5)

= (x + 2)(x – 5)2

Therefore, (x + 2) (x2 + 25) – 10x (x + 2) = (x + 2)(x – 5)2

Question 11: Factorize 2a2 + 2√6 ab + 3b2

Solution:

2a2 + 2√6 ab + 3b2

Above expression can be written as (√2a)2 + 2 × √2a × √3b + (√3b)2

As we know, (p + q)2 = p2 + q2 + 2pq

Here p = √2a and q = √3b

= (√2a + √3b)2

Therefore, 2a2 + 2√6 ab + 3b2 = (√2a + √3b)2

Question 12: Factorize (a – b + c)2 + (b – c + a)2 + 2(a – b + c) (b – c + a)

Solution:

(a – b + c)2 + (b – c + a)2 + 2(a – b + c) (b – c + a)

{Because p2 + q2 + 2pq = (p + q)2}



Here p = a – b + c and q = b – c + a

= [a – b + c + b – c + a]2

= (2a)2

= 4a2

Question 13: Factorize a2 + b2 + 2(ab + bc + ca)

Solution:

a2 + b2 + 2ab + 2bc + 2ca

As we know, p2 + q2 + 2pq = (p + q)2

We get,

= (a + b)2 + 2bc + 2ca

= (a + b)2 + 2c(b + a)

Or (a + b)2 + 2c(a + b)

Take (a + b) as common factor;

= (a + b)(a + b + 2c)

Therefore, a2 + b2 + 2ab + 2bc + 2ca = (a + b)(a + b + 2c)

Question 14: Factorize 4(x – y)2 – 12(x – y)(x + y) + 9(x + y)2

Solution:

Consider (x – y) = p, (x + y) = q

= 4p2 – 12pq + 9q2

Expanding the middle term, -12 = -6 -6 also 4 × 9 = -6 × -6

= 4p2 – 6pq – 6pq + 9q2

= 2p(2p – 3q) – 3q(2p – 3q)

= (2p – 3q) (2p – 3q)

= (2p – 3q)2

Substituting back p = x – y and q = x + y;

= [2(x – y) – 3(x + y)]2 = [2x – 2y – 3x – 3y ]2

= (2x – 3x – 2y – 3y)2

= [-x – 5y]2

= [(-1)(x + 5y)]2

= (x + 5y)2

Therefore, 4(x – y)2 – 12(x – y)(x + y) + 9(x + y)2 = (x + 5y)2

Question 15: Factorize a2 – b2 + 2bc – c2

Solution :

a2 – b2 + 2bc – c2

As we know, (a – b)2 = a2 + b2 – 2ab

= a2 – (b – c)2

Also, we know, a2 – b2 = (a + b)(a – b)

= (a + b – c)(a – (b – c))

= (a + b – c)(a – b + c)

Therefore, a2 – b2 + 2bc – c2 =(a + b – c)(a – b + c)

Question 16: Factorize a2 + 2ab + b2 – c2

Solution:

a2 + 2ab + b2 – c2

= (a2 + 2ab + b2) – c2

= (a + b)2 – (c)2

We know, a2 – b2 = (a + b) (a – b)

= (a + b + c) (a + b – c)

Therefore, a2 + 2ab + b2 – c2 = (a + b + c) (a + b – c)




My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :