Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article

Class 9 NCERT Solutions – Chapter 2 Polynomials – Exercise 2.5 | Set 2

  • Last Updated : 05 Apr, 2021
Geek Week

Chapter 2 Polynomials – Exercise 2.5 | Set 1 

Question 9. Verify:

(i) x3 + y3 = (x + y) (x2 – xy + y2)

Solution:

Formula (x + y)3 = x3 + y3 + 3xy(x + y)

x3 + y3 = (x + y)3 – 3xy(x + y)

x3 + y3 = (x + y) [(x + y)2 – 3xy]



x3 + y3 = (x + y) [(x2 + y2 + 2xy) – 3xy]

Therefore, x3 + y3 = (x + y) (x2 + y2 – xy)

(ii) x3 – y3 = (x – y) (x2 + xy + y2)  

Solution:

Formula, (x – y)3 = x3 – y3 – 3xy(x – y)

x3 − y3 = (x – y)3 + 3xy(x – y)

x3− y3 = (x – y) [(x – y)2 + 3xy]

 x3 − y3 = (x – y) [(x2 + y2 – 2xy) + 3xy]



Therefore, x3 + y3 = (x – y) (x2 + y2 + xy)

Question 10. Factorize each of the following:

(i) 27y3 + 125z3

Solution:

27y3 + 125z3 can also be written as (3y)3 + (5z)3

27y3 + 125z3 = (3y)3 + (5z)3

Formula x3 + y3 = (x + y) (x2 – xy + y2)

27y3 + 125z3 = (3y)3 + (5z)3

= (3y + 5z) [(3y)2 – (3y)(5z) + (5z)2]

= (3y + 5z) (9y2 – 15yz + 25z2)

(ii) 64m3 – 343n3



Solution:

64m3 – 343n3 can also be written as (4m)3 – (7n)3

64m3 – 343n3 = (4m)3 – (7n)3

Formula x3 – y3 = (x – y) (x2 + xy + y2)

64m3 – 343n3 = (4m)3 – (7n)3

= (4m – 7n) [(4m)2 + (4m)(7n) + (7n)2]

Question 11. Factorise: 27x3 + y3 + z3 – 9xyz  

Solution:

27x3 + y3 + z3 – 9xyz can also be written as (3x)3 + y3 + z3 – 3(3x)(y)(z)

27x3 + y3 + z3 – 9xyz  = (3x)3 + y3 + z3 – 3(3x)(y)(z)

Formula, x3 + y3 + z3 – 3xyz = (x + y + z) (x2 + y2 + z2 – xy  – yz – zx)

27x3 + y3 + z3 – 9xyz  = (3x)3 + y3 + z3 – 3(3x)(y)(z)

= (3x + y + z) [(3x)2 + y2 + z2 – 3xy – yz – 3xz]

= (3x + y + z) (9x2 + y2 + z2 – 3xy – yz – 3xz)

Question 12. Verify that: x3 + y3 + z3 – 3xyz  = (1/2) (x + y + z) [(x – y)2 + (y – z)2 + (z – x)2]

Solution:

Formula, x3 + y3 + z3 − 3xyz = (x + y + z)(x2 + y2 + z2 – xy – yz – xz)

Multiplying by 2 and dividing by 2

= (1/2) (x + y + z) [2(x2 + y2 + z2 – xy – yz – xz)]

= (1/2) (x + y + z) (2x2 + 2y2 + 2z2 – 2xy – 2yz – 2xz)

= (1/2) (x + y + z) [(x2 + y2 − 2xy) + (y2 + z2 – 2yz) + (x2 + z2 – 2xz)]

= (1/2) (x + y + z) [(x – y)2 + (y – z)2 + (z – x)2]



Therefore, x3 + y3 + z3 – 3xyz  = (1/2) (x + y + z) [(x – y)2 + (y – z)2 + (z – x)2]

Question 13. If x + y + z = 0, show that x3 + y3 + z3 = 3xyz.

Solution:

Formula, x3 + y3 + z3 – 3xyz = (x + y + z) (x2 + y2 + z2 – xy – yz – xz)

Given, (x + y + z) = 0,

Then, x3 + y3 + z3 – 3xyz = (0) (x2 + y2 + z2 – xy – yz – xz)

x3 + y3 + z3 – 3xyz = 0

Therefore, x3 + y3 + z3 = 3xyz

Question 14. Without actually calculating the cubes, find the value of each of the following:

(i) (−12)3 + (7)3 + (5)3

Solution:

Let,

x = −12

y = 7

z = 5

We know that if x + y + z = 0, then x3 + y3 + z3 = 3xyz.

and we have −12 + 7 + 5 = 0

Therefore, (−12)3 + (7)3 + (5)3 = 3xyz

= 3 × -12 × 7 × 5

= -1260

(ii) (28)3 + (−15)3 + (−13)3

Solution:

Let, 

x = 28

y = −15

z = −13

We know that if x + y + z = 0, then x3 + y3 + z3 = 3xyz.

and we have, x + y + z = 28 – 15 – 13 = 0

Therefore, (28)3 + (−15)3 + (−13)3 = 3xyz

= 3 (28) (−15) (−13)

= 16380

Question 15. Give possible expressions for the length and breadth of each of the following rectangles, in which their areas are given:  

(i) Area : 25a2 – 35a + 12



Solution:

Using splitting the middle term method,

25a2 – 35a + 12

25a2 – 35a + 12 = 25a2 – 15a − 20a + 12

= 5a(5a – 3) – 4(5a – 3)

= (5a – 4) (5a – 3)

Possible expression for length & breadth is  = (5a – 4)  & (5a  – 3)

(ii) Area : 35y2 + 13y – 12

Solution:

Using the splitting the middle term method,

35y2 + 13y – 12 = 35y2 – 15y + 28y – 12

= 5y(7y – 3) + 4(7y – 3)

= (5y + 4) (7y – 3)

Possible expression for length  & breadth is = (5y + 4) & (7y – 3)

Question 16. What are the possible expressions for the dimensions of the cuboids whose volumes are given below?  

(i) Volume : 3x2 – 12x

Solution:

3x2 – 12x can also be written as 3x(x – 4) 

= (3) (x) (x – 4) 

Possible expression for length, breadth & height = 3, x & (x – 4)

(ii) Volume: 12ky2 + 8ky – 20k

Solution:

12ky2 + 8ky – 20k can also be written as 4k (3y2 + 2y – 5)

12ky2 + 8ky– 20k = 4k(3y2 + 2y – 5)

Using splitting the middle term method.

= 4k (3y2 + 5y – 3y – 5)

= 4k [y(3y + 5) – 1(3y + 5)]

= 4k (3y + 5) (y – 1)

Possible expression for length, breadth & height= 4k, (3y + 5) & (y – 1)

Attention reader! All those who say programming isn’t for kids, just haven’t met the right mentors yet. Join the  Demo Class for First Step to Coding Coursespecifically designed for students of class 8 to 12. 

The students will get to learn more about the world of programming in these free classes which will definitely help them in making a wise career choice in the future.




My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :