Skip to content
Related Articles

Related Articles

Class 8 RD Sharma Solutions – Chapter 7 Factorization – Exercise 7.2
  • Last Updated : 11 Dec, 2020

Factorize the following:

Question 1. 3x – 9

Solution:

The highest common factor in the above two terms – 3

3x – 9

3(x – 3)

Question 2. 5x – 15x2

Solution:



The highest common factor in the above two terms – 5x

5x – 15x2

5x (1 – 3x)

Question 3. 20a12b2 – 15a8b4

Solution:

The highest common factor in the above two terms – 5a8b2

20a12b2 – 15a8b4

5a8b2 (4a4 – 3b2)

Question 4. 72x6y7 – 96x7y6

Solution:



The highest common factor in the above two terms -24x6y6

72x6y7 – 96x7y6

24x6y6 (3y – 4x)

Question 5. 20x3 – 40x2 + 80x

Solution:

The highest common factor in the above three terms – 20x

20x3 – 40x2 + 80x

20x (x2 – 2x +4)

Question 6. 2x3y2 – 4x2y3 + 8xy4

Solution:

The highest common factor in the above three terms – 2xy2

2x3y2 – 4x2y3 + 8xy4

2xy2 (x2 – 2xy + 4y2)

Question 7. 10m3n2 + 15m4n – 20m2n3

Solution:

The highest common factor in the above three terms – 5mn2

10m3n2 + 15m4n – 20m2n3

5m2n (2mn + 3m2 – 4n2)

Question 8. 2a4b4 – 3a3b5 + 4a2b5

Solution:

The highest common factor in the above three terms – a2b4

2a4b4 – 3a3b5 + 4a2b5

a2b4 (2a2 – 3ab + 4b)

Question 9. 28a2 + 14a2b2 – 21a4

Solution:

The highest common factor in the above three terms – 7a2

28a2 + 14a2b2 – 21a4

7a2 (4a + 2b2 – 3a2)

Question 10. a4b – 3a2b2 – 6ab3

Solution:

The highest common factor in the above three terms – ab

a4b – 3a2b2 – 6ab3

ab (a3 – 3ab – 6b2)

Question 11. 2l2mn – 3lm2n + 4lmn2

Solution:

The highest common factor in the above three terms – lmn

2l2mn – 3lm2n + 4lmn2

lmn (2l – 3m + 4n)

Question 12. x4y2 – x2y4 – x4y4

Solution:

The highest common factor in the above three terms – x2y2

x4y2 – x2y4 – x4y4

x2y2(x2 – y2 – x2y2)

Question 13. 9x2y + 3axy

Solution:

The highest common factor in the above two terms – 3xy

9x2y + 3axy

3xy(3x + a)

Question 14. 16m – 4m2

Solution:

The highest common factor in the above two terms – 4m

16m – 4m2

4m(4 – m)

Question 15. -4a2 + 4ab – 4ca

Solution:

The highest common factor in the above three terms – (–4a)

-4a2 + 4ab – 4ca

-4a(a – b + c)

Question 16. x2yz + xy2z + xyz2

Solution:

The highest common factor in the above three terms – xyz

x2yz + xy2z + xyz2

xyz(x + y + z)

Question 17. ax2y + bxy2 + cxyz

Solution:

The highest common factor in the above three terms – xy

ax2y + bxy2 + cxyz

xy(ax + by + cz)

My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :