Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article

Class 8 RD Sharma Solutions – Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities – Exercise 6.3 | Set 2

  • Last Updated : 06 Apr, 2021
Geek Week

Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities  – Exercise 6.3 | Set 1

Explain each of the products as monomials and verify the result in each case for x = 1

Question 18: (3x) * (4x) * (-5x)

Solution: 

First, separate the numbers and variables.

= (3 * 4 * -5) * (x * x * x)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (-60) * (x1+1+1)



= -60x3 

Verification:

LHS = (3x) * (4x) * (-5x)

Putting x = 1 in LHS we get,

= (3 * 1) * (4 * 1) * (-5 * 1)

= 3 * 4 * -5

= -60

RHS = -60x3

Putting x = 1 in RHS we get,

= -60 * (1)3

= -60

LHS = RHS

Hence, verified.

Question 19: (4x2) * (-3x) * ((4/5)x3)

Solution:

First separate the numbers and variables.

= (4 * -3 * (4/5)) * (x2 * x * x3)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (-48/5) * (x2+1+3)



= (-48/5)x6

Verification:

LHS = (4x2) * (-3x) * ((4/5)x3)

Putting x = 1 in LHS we get,

= (4 * 1) * (-3 * 1) * ((4/5) * 1)

= 4 * -3 * (4/5)

= (-48/5)

RHS = (-48/5)x6

Putting x = 1 in RHS we get,

= (-48/5) * (1)6

= -(48/5)

LHS = RHS

Hence, verified.

Question 20: (5x4) * (x2 )3  * (2x)2

Solution:

First separate the numbers and variables.

= (5 * 4) * (x4 * x6 * x2)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (20) * (x4+6+2)

= (20)x12

Verification:



LHS = (5x4) * (x2)3  * (2x)2

Putting x = 1 in LHS we get,

= (5 * (1)4) * ((12))3 * (2 * 1)2

= (5 * 1) * (1)3 * (2)2

= 5 * 1 * 4

= 20

RHS = (20)x12

Putting x = 1 in RHS we get,

= (20) * (1)12

= 20

LHS = RHS

Hence, verified.

Question 21: (x2 )3 * (2x) * (-4x) * (5) 

Solution: 

First separate the numbers and variables.

= (2 *-4  * 5) * (x6 * x * x)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (-40) * (x6+1+1)

= (-40)x8

Verification:

LHS = (x2)3 * (2x) * (-4x) * (5) 

Putting x = 1 in LHS we get,

= (1)6 *  (2 * 1) * (-4 * 1) * (5)

= 1 * 2 * -4 * 5

=  -40

RHS = (-40)x8

Putting x = 1 in RHS we get,

= (-40) * (1)8

= -40

LHS = RHS

Hence, verified.

Question 22: Write down the product of -8x2y6 and -20xy. Verify the product for x = 2.5, y = 1.

Solution: 

(-8x2y6 ) * (-20xy)

First separate the numbers and variables.

= (-8 * -20) * (x2 * x) * (y6 * y)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= 160 * (x2+1) * (y6+1)

= 160x3y7

Verification:

LHS = (-8x2y6) * (-20xy)

Putting x = 2.5 and y = 1 in LHS we get,



= (-8 * (2.5)2 * (1)6) * (-20 * 2.5 * 1)

= (-8 * 6.25 * 1) * (-20 * 25)

= -50 * -50

= 2500

RHS = 160x3y7

Putting x = 2.5 and y = 1 in RHS we get,

= -160 * (2.5)3 * (1)7

= -160 * 15.625

= 2500

LHS = RHS

Hence, verified.

Question 23: Evaluate (3.2x6y3) * (2.1x2y2) when x = 1 and y = 0.5.

Solution: 

First, separate the numbers and variables.

= (3.2 * 2.1) * (x6 * x2) * (y3 * y2)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= 6.72 * (x6+2) * (y3+2)

= 6.72x8y5

Putting x = 1 and y = 0.5 in the result we get

= 6.72 * (1)8 * (0.5)5 

= 6.72 * 0.03125

= 0.21

Question 24: Find the value of (5x6) * (-1.5x2y3) * (-12xy2) when x = 1, y = 0.5.

Solution: 

First, separate the numbers and variables.

= (5 * -1.5 * -12) * (x6 * x2  * x) * (y3 * y2)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= 90 * (x6+2+1) * (y3+2)

= 90x9y5

Putting x = 1 and y = 0.5 in the result we get

= 90 * (1)9 * (0.5)5

= 90 * 1 * 0.03125

= 2.8125

Question 25: Evaluate when (2.3a5b2) * ((1.2)a2b2) when a = 1 and b = 0.5.

Solution: 

First, separate the numbers and variables.

= (2.3 * 1.2) * (a5  * a2) * (b2 * b2)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= 2.76 * (a5+2) * (b2+2)

= 2.76a7b4

Putting a = 1 and b = 0.5 in the result we get

= 2.76 * (1)7 * (0.5)4

= 2.76 * 1 * 0.0625



= 0.1725

Question 26: Evaluate for (-8x2y6) * (-20xy) when x = 2.5 and y = 1.

Solution: 

First, separate the numbers and variables.

= (-8 * -20) * (x2  * x) * (y6 * y)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= 160 * (x2+1) * (y6+1)

= 160x3y7

Putting x = 2.5 and y = 1 in the result we get

= 160 * (2.5)3 * (1)7

= 160 * 15.625 * 1

= 2500

Express each of the following products as monomials and verify the result for x = 1, y = 2: (27 – 31)

Question 27: (-xy3) * (yx3 ) * (xy)

Solution:  

First separate the numbers and variables.

= (-1 * 1 * 1) * (x * x3 * x) * (y3 * y * y)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= -1 * (x1+3+1 ) * (y3+1+1)

= -x5y5

Verification:

LHS = (-xy3) * (yx3) * (xy)

Putting x = 1 and y = 2 in LHS we get,

= (-1 * (2)3) * (2 * (1)3 ) * (1 * 2)

= -8 * 2 * 2

= -32

RHS = -x5y5

Putting x = 1 and y = 2 in RHS we get,

= -1 * (1)5 * (2)5

= -32

LHS = RHS

Hence, verified.

Question 28: ((1/8) x2y4) * ((1/4) x4y2 ) * (xy) * (5)

Solution: 

First, separate the numbers and variables.

= ((1/8) * (1/4) * 1 * 5) * (x2 * x4 * x) * (y4 * y2 * y)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (5/32) * (x2+4+1) * (y4+2+1)

= (5/32)x7 y7

Verification:

LHS = ((1/8) x2y4) * ((1/4) x4y2) * (xy) * (5)

Putting x = 1 and y = 2 in LHS we get,

= ((1/8) * (1)2 * (2)4) * ((1/4) * (1)4 * (2)2) * (1 * 2) * (5)



= 2 * 1 * 2 * 5

= 20

RHS = (5/32)x7y7

Putting x = 1 and y = 2 in RHS we get,

= (5/32) * (1) * (2)7

= (5/32) * (128)

= 20

LHS = RHS

Hence, verified

Question 29: (2/5)a2b * (-15b2ac) * ((-1/2)c2)

Solution: 

First, separate the numbers and variables.

= ((2/5) * (-15) * (-1/2)) * (a2 * a) * (b* b2) * (c * c2

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= 3 * (a2+1) * (b1+2 ) * (c1+2)

= 3a3b3c3

This expression does not contain  x and y . Hence the result cannot be verified for x = 1 and y = 2.

Question 30: ((-4/7)a2b) * ((-2/3)b2c) * ((-7/6)c2a)

Solution: 

First separate the numbers and variables.

= ((-4/7) * (-2/3) * (-7/6)) * (a2 * a) * (b* b2) * (c * c2)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (-4/9) * (a2+1) * (b1+2) * (c1+2)

= (-4/9)a3b3c3

This expression does not contain  x and y . Hence the result cannot be verified for x = 1 and y = 2.

Question 31: ((4/9)abc3) * ((-27/5)a3b2) * (-8b3c)

Solution: 

First, separate the numbers and variables.

= ((4/9) * (-27/5) * (-8)) * (a * a3) * (b * b * b3) * (c3 * c)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (96/5) * (a1+3) * (b1+2+3) * (c3+1)

= (96/5)a4b6c4

This expression does not contain x and y. Hence, the result cannot be verified for x = 1 and y = 2.

Evaluate each of the following when x = 2 and y = -1.

Question 32: (2xy) *  ((x2y) /4) * (x2) * (y2)

Solution: 

First, separate the numbers and variables.

= (2 * (1/4)) * (x * x2  * x2) * (y * y * y2)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (1/2) * (x1+2+2) * (y1+1+2

= (1/2)x5y4

Putting x = 2 and y = -1 in the result we get,

= (1/2) * ( 2) * (-1)4

= 16

Question 33: (3/5)x2y * ((-15/4) * x * y2) * ((7/9) x2y2)

Solution: 



First, separate the numbers and variables.

= ((3/5) * (-15/4) * (7/9)) * (x2 * x * x2) * (y * y2 * y2)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (-7/4) * (x2+1+2) * (y1+2+2)

= (-7/4)x5y5

Putting x = 2 and y = -1 in the result we get,

= (-7/4) * ( 2)5  * (-1)5

= -56

Attention reader! All those who say programming isn’t for kids, just haven’t met the right mentors yet. Join the  Demo Class for First Step to Coding Coursespecifically designed for students of class 8 to 12. 

The students will get to learn more about the world of programming in these free classes which will definitely help them in making a wise career choice in the future.




My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :