Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article

Class 8 RD Sharma Solutions – Chapter 6 Algebraic Expressions And Identities – Exercise 6.3 | Set 1

  • Last Updated : 06 Apr, 2021
Geek Week

Find each of the following products:

Question 1: 5x2 * 4x3

Solution: 

First, separate the numbers and variables. 

= (5 * 4) * (x2 * x3

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= 20 * (x2+3)



= 20x5

Question 2: -3a2 * 4b4

Solution: 

First, separate the numbers and variables.

= (-3 * 4) * (a2) * (b4)

= -12a2b4

Question 3: (-5xy) * (-3x2yz)

Solution:  

First separate the numbers and variables.  

= (-5 * -3) * (x * x2) * (y * y) * (z)



Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= 15 * (x1+2) * (y1+1) * (z)

= 15x3y2z

Question 4: (1/2)xy * (2/3)x2yz2

Solution: 

First separate the numbers and variables.  

= ((1/2) * (2/3)) * (x * x2) * (y * y) * (z2)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (1/3) * (x1+2) * (y1+1) * (z2)

= (1/3)x3y2z2

Question 5: ((-7/5)xy2z) * ((13/3)x2yz2)

Solution: 

First separate the numbers and variables.  

= ((-7/5) * (13/3)) * (x * x2) * (y2 * y) * (z * z2)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (-91/15) * (x1+2) * (y2 +1)  *  (z1+2)

= (-91/15)x3y3z3

Question 6:  (( -24/25 )x3z) * ((-15/16 )xz2y)

Solution: 

First separate the numbers and variables. 

= ((-24/25) * (-15/16)) * (x3 * x) * (z * z2) * (y) 

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (9/4) * (x3+1) * (z1+2) * (y)



= (9/10)x4yz3

Question 7: ((-1/27)a2b2) * ((9/2))a3b2c2)

Solution: 

First separate the numbers and variables. 

= ((-1/27)) * (9/2)) * (a2 * a3) * (b b2) * (c2)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (-1/6) * (a2+3) * (b2+2) * (c2)

= (-1/6)a5b4c2

Question 8: (-7xy) * ((1/4)x2yz)

Solution:  

First separate the numbers and variables. 

= (-7 * (1/4)) * (x * x2) * (y * y) * (z)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (-7 * (1/4)) * (x1+2) * (y1+1) * (z)

= (-7/4) x3y2z

Question 9: (7ab) * (-5ab2c) * (6abc2)

Solution:  

First separate the numbers and variables. 

= (7 * -5 * 6) * (a * a * a) * (b * b2 * b) * (c * c2)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= -210 * (a1+1+1) * (b1+2+1) * (c1+2)

= -210a3b4c3

Question 10: (-5a) * (-10a2) * (-2a3)

Solution: 



First separate the numbers and variables. 

= (-5 * -10 * -2) * (a * a * a3)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (-100) * (a1+2+3)

= -100a6 

Question 11: (-4x2) * (-6xy2) * (3yz2)

Solution: 

First separate the numbers and variables.

= (-4 * -6 * 3) * (x2 * x) * (y2 * y) * (z2)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= -72 * (x2+1) * (y2+1) * (z2)

= -72x3y3z2

Question 12: ((-2/7 )a4) * ((-3/4 )a2b) * ((-14/5 )b2)

Solution: 

First separate the numbers and variables.

= ((-2/7) * (-3/4) * (-14/5)) * (a4  * a2) * (b * b2)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (-3/5) * (a4+2) * (b1+2)

= (-3/5)a6b3

Question 13: ((7/9)ab2) * ((15/7) ac2b) * ((-3/5)a2c)

Solution:  

First separate the numbers and variables.

= ((7/9) * (15/7) * (-3/5)) * (a * a * a2) * (b2 * b) * (c2 * c)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (-1) * (a1+1+2) * (b2+1) * (c2+1)

= -a4b3c3

Question 14: ((4/3)u2vw) * (-5uvw2) * ((1/3)v2wu)

Solution: 

First separate the numbers and variables.

= ((4/3) * (-5) * (1/3)) * (u2  * u * u) * (v * v * v2) * (w * w2 * w)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (-20/9) * (u2+1+1) * (v1+1+2) * (w1+2+1)

= (-20/9)u4v4w4

Question 15: (0.5x) * ((1/3) xy2z4) * (24x2yz)

Solution:  



First separate the numbers and variables.

= ((0.5) * (1/3) * (24)) * (x * x * x2) * (y2 * y) * (z4 * z)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (4) * (x1+1+2) * (y2+1) * (z4+1)

= 4x4y3z5

Question 16: ((4/3)pq2) * ((-1/4)p2r) * (16p2q2r2)

Solution: 

First separate the numbers and variables.

= (( 4/3) * (-1/4) * (16)) * (p * p2 * p2) * (q2  * q2) * (r * r2)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= (-16/3) * (p1+2+2) * (q2+2) * (r1+2)

= (-16/3)p5q4r3

Question 17: (2.3xy ) * ( 0.1x )  * ( 0.16 )

Solution: 

First separate the numbers and variables.

= (2.3 * 0.1 * 0.16) *  (x * x) * (y)

Add the powers of the same variable and multiply the numbers.

= 0.0368 * (x1+1) * (y)

= 0.0368x2

Chapter 6 Algebraic Expressions and Identities  – Exercise 6.3 | Set 2

Attention reader! All those who say programming isn’t for kids, just haven’t met the right mentors yet. Join the  Demo Class for First Step to Coding Coursespecifically designed for students of class 8 to 12. 

The students will get to learn more about the world of programming in these free classes which will definitely help them in making a wise career choice in the future.




My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :