Skip to content
Related Articles

Related Articles

Class 8 RD Sharma Solutions – Chapter 22 Mensuration III (Surface Area And Volume Of Right Circular Cylinder) – Exercise 22.1 | Set 1
  • Last Updated : 19 Apr, 2021

Question 1: Find the curved surface area and total surface area of a cylinder, the diameter of whose base is 7 cm and height is 60 cm.

Solution: 

The details given about cylinder are:

Diameter of base of a cylinder = 7 cm

So, radius = (7/2)

Height of cylinder = 60 cm 



Curved surface area of a cylinder = 2 * (22/7) * r * h

                                                      = 2 * (22/7) * (7/2) * 60

                                                      = 1320 cm2  

Total surface area of cylinder = 2 * (22/7) * r * (h + r)

                                               = 2 * (22/7) * (7/2) * (60 + (7/2))

                                               = 22 * (60 * 2 + 7)/2

                                               = 22 * (127/2)

                                              = 1397 cm2



Question 2: The curved surface area of a cylindrical rod is 132 cm2. Find the length if the radius is 0.35 cm.

Solution: 

The details given about cylindrical rod are –

Curved surface area of a cylindrical rod = 132 cm2

Length of radius = 0.35 cm 

Let length of rod = h

Curved surface area of a cylinder = 2 * (22/7) * r * h

                                               132 = 2 * (22/7) * 0.35 * h

                (132 * 7)/(2 * 0.35 * 22) = h

                                                   h = 60 cm

Question 3: The area of the base of a right circular cylinder is 616 cm2 and its height is 2.5 cm. Find the curved surface area of cylinder.

Solution: 

The details given about right circular cylinder are –

Area of the base of a right circular cylinder = 616 cm2

Height of right circular cylinder = 2.5 cm  

Let radius of right circular cylinder = r

Area of base of a right circular cylinder = (22/7) * r2

                                                        616 = (22/7) * r2 

                                                       (616 * 7)/22 = r2

                                                                           196 = r2

                                                                            r = 14 cm

Curved surface area of cylinder = 2 * (22/7) * r * h

                                                  = 2 * (22/7) * 14 * 2.5

                                                  = 220 cm2

Question 4: The circumference of the base of a cylinder is 88 cm and its height is 15 cm. Find its curved area and total surface area.

Solution: 

The details given about cylinder are –

Circumference of the base of a cylinder = 88 cm

Height of a cylinder = 15 cm

Let radius of cylinder = r

Circumference of the base of a cylinder = 2 * (22/7) * r

                                                           88 = 2 * (22/7) * r 

                                                          (88 * 7) = (2 * 22) * r

                                                                    r = 14 cm

Curved surface area of cylinder = 2 * (22/7) * r * h

                                                   = 2 * (22/7) * 14 * 15

                                                   = 1320 cm2

Total surface area of cylinder = 2 * (22/7) * r * (h + r)

                                               = 2 * (22/7) * 14 * (15 + 14)

                                               = 2 * (22/7) * 14 * 19

                                               = 2552 cm2

Question 5: A rectangular strip 25 cm * 7 cm is rotated about the longer side. Find the total surface area of the solid thus generated.

Solution: 

The details given about rectangular strip are –

Dimension of rectangular strip = 25 cm * 7 cm

When the strip is rotated about its longer side,

Height of the cylinder  becomes = 25 cm

Radius of cylinder = 7 cm

Total surface area of cylinder = 2 * (22/7) * r * (h + r) 

                                               = 2 * (22/7) * 7 * (25 + 7)

                                               = 2 * (22/7) * 7 * 32

                                               = 1408 cm2

Question 6: A rectangular sheet of paper, 44 cm * 20 cm, is rolled along its length to form a cylinder. Find the total surface area of the cylinder thus generated.

Solution: 

The details given about rectangular sheet of paper are –

Dimensions of rectangular sheet = 44 cm * 20 cm

When the sheet of the paper is rolled along its length,

Height of the cylinder = 20 cm

Circumference of base becomes = 44 cm

Let radius of base = r

Circumference of base = 2 * (22/7) * r

                                44 = 2 * (22/7) * r

           (44 * 7)/(2 * 22) = r

                                  r = 7 cm

Total surface area of cylinder = 2 * (22/7) * r * (h + r)

                                               = 2 * (22/7) * 7 * (20 + 7)

                                               = 2 * (22/7) * 7 * 27

                                               = 1188 cm2

Question7: The radii of two cylinders are in the ratio 2 : 3 and their heights are in the ratio 5 : 3. Calculate the ratio of curved surface areas.

Solution: 

The details given cylinders are –

r1 / r2 = 2 : 3

h1 / h2 = 5 : 3

Curved surface area of cylinder 1/Curved surface area of cylinder 2 = (2 * (22/7) * r1 * h1 )/(2 * (22/7) * r2 * h2)

                                                                                                            = (2 * (22/7) * 2 * 5)/(2 * (22/7) * 3 * 3) 

                                                                                                            = 10/9

Question 8: The ratio between the curved surface area and the total surface area of a right circular cylinder is 1 : 2. Prove that its height and radius are equal.

Solution: 

Curved surface area of cylinder/Total surface area of a cylinder = 1/2

(2 * (22/7) * r * h)/(2 * (22/7) * r * (h + r) = 1/2

h/(h + r) = 1/2

2 * h = h + r

2h – h = r

h = r

Height = Radius

Hence, Proved.

Question 9: The curved surface area of cylinder is 1320 cm2 and its base has diameter 21 cm. Find the height of cylinder.

Solution: 

The details given about cylinder are –

Curved surface area of cylinder = 1320 cm2

Diameter of base = 21 cm

So, radius = 21/2

Let height of cylinder = h

Curved surface area of cylinder = 2 * (22/7) * r * h

                                          1320 = 2 * (22/7) * (21/2) * h

        (1320 * 7 * 2)/(2 * 22 * 21) = h 

                                               h = 20 cm

Question 10: The height of a right circular cylinder is 10.5 cm. If three times the sum of the areas of its two circular faces is twice the area of the curved surface area. Find the radius of its base.

Solution: 

The details given about cylinder are –

Height of circular cylinder = 10.5 cm

Let radius of cylinder = r

Area of two bases of cylinder = 2 * (22/7) * r2

Area of curved surface of cylinder =  2 * (22/7) * r * h

3 * (2 * (22/7) * r2) = 2 * (2 * (22/7) * r * h))

6 * r = 4 * h

6 * r = 4 * 10.5

r = (4 * 10.5)/6

r = 7 cm 

Chapter 22 Mensuration III (Surface Area And Volume Of Right Circular Cylinder) – Exercise 22.1 | Set 2

My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :