Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article
Save Article
Like Article

Class 8 RD Sharma Solutions- Chapter 21 Mensuration II (Volumes and Surface Areas of a Cuboid and a Cube)- Exercise 21.2 | Set 1

  • Last Updated : 01 Dec, 2020

Question 1. Find the volume in cubic metres (cu.m) of each of the cuboids whose dimensions are :
(i) length = 12 m, breadth = 10 m, height = 4.5 m
(ii) length = 4 m, breadth = 2.5 m, height = 50 cm
(iii) length = 10 m, breadth = 25 dm, height = 25 cm

Solution:

i) length = 12 m, breadth = 10 m, height = 4.5 m

Attention reader! All those who say programming isn't for kids, just haven't met the right mentors yet. Join the  Demo Class for First Step to Coding Coursespecifically designed for students of class 8 to 12. 

The students will get to learn more about the world of programming in these free classes which will definitely help them in making a wise career choice in the future.

Since, Length (l) = 12 m



Breadth (b) = 10 m

Height (h) = 4.5 m

As we know, Volume of Cuboid = l × b × h

= 12 × 10 × 4.5 m3 = 540 m3

Hence, Volume of given cuboid is 540 m3

ii) length = 4 m, breadth = 2.5 m, height = 50 cm 

Since, Length (l) = 4 m

Breadth (b) = 2.5 m

Height (h) = 50 cm = 0.5 m

As we know, Volume of Cuboid = l × b × h

= 4 × 2.5 × 0.5 m3 = 5 m3

Hence, Volume of given cuboid is 5 m3

iii) length = 10 m, breadth = 25 dm, height = 25 cm

Since, Length (l) = 10 m

Breadth (b) = 25 dm = 2.5 m

Height (h) = 50 cm = 25 cm = 0.25 m 

As we know, Volume of Cuboid = l × b × h

= 10 × 2.5 × 0.25 m3 = 6.25 m3



Hence, Volume of given cuboid is 6.25 m3

Question 2. Find the volume in cubic decimetre of each of the cubes whose side is
(i) 1.5 m
(it) 75 cm
(iii) 2 dm 5 cm

Solution:

i) 1.5 m

Since the side of cube = 1.5 m

As we know, Volume of Cube = (side)3

= (1.5)3 = 3.375 m3

As 1 m3 = 1000 dm3)

3.375 m3 = 3375dm3

Hence, Volume of the given cube is 3375 dm3

ii) 75 cm

Since the side of cube = 75 cm = 7.5 dm

As we know, Volume of Cube = (side)3

= (7.5)3 = 421.875 dm3

Hence, Volume of the given cube is 421.875 dm3

iii) 2 dm 5 cm

Since the side of cube = 2 dm 5 cm = 2.5 dm

As we know, Volume of Cube = (side)3

= (2.5)3 = 15.625 dm3

Hence, Volume of the given cube is 15.625 dm3

Question 3. How much clay is dug out in digging a well measuring 3 m by 2 m by 5 m?

Solution:



Given, length of well = 3 m

The breadth of well = 2 m

The height of well = 5 m

Amount of clay dig out = Volume of well 

The volume of well = l × b × h = 3 × 2 × 5 m3

= 30 m3

Hence, the amount of clay dug out is 30 m3

Question 4. What will be the height of a cuboid of volume 168 m3, if the area of its base is 28 m2?

Solution:

Volume of cuboid = l × b × h = 168 m3

Area of cuboid = l × b = 28 m2

So, the height of the cuboid can be derived = Volume of cuboid/ Area of cuboid 

h = 168/28 m = 6 m

Hence, the height of the cuboid is 6 m

Question 5. A tank is 8 m long, 6 m broad, and 2 m high. How much water can it contain?

Solution:

Given, length of tank = 8 m

The breadth of tank = 6 m

The height of the tank = 2 m

Amount of water the tank can hold = Volume of tank 

The volume of tank = l × b × h = 8 × 6 × 2 m3

= 96 m3



(As 1 m3 = 1000 liters)

Hence, the amount of water the tank can hold is 96000 liters

Question 6. The capacity of a certain cuboidal tank is 50000 litres of water. Find the breadth of the tank if its height and length are 10 m and 2.5 m respectively.

Solution: 

Given, volume of cuboidal tank = 50000 litres

The height of tank = 10 m

The length of tank = 2.5 m

We need to find breadth of the tank.

As 1 l = 1/1000 m3

So, 50000 l = 50 m3

Volume of cuboidal tank = l × b × h 

50 = 2.5 × b × 10 

b = 2 m 

Hence, the breadth of cuboidal tank is 2 m

Question 7. A rectangular diesel tanker is 2 m long, 2 m wide and 40 cm deep. How many litres of diesel can it hold?

Solution:

Given, length of tanker = 2 m

The breadth of tanker = 2 m

The depth or height of tanker = 40 cm = 0.4 m

Amount of diesel tanker can hold = Volume of cuboidal tanker 

= l × b × h = 2 × 2 × 0.4 = 1.6 m3

And, 1.6 m3 = 1.6 × 1000 = 1600 litres

Hence, the tanker can hold 1600 litres of diesel

Question 8. The length, breadth and height of a room are 5 m, 4.5 m and 3 m, respectively. Find the volume of the air it contains.

Solution:

Given, the length of room = 5 m

The breadth of room = 4.5 m

The height of room = 3 m

Volume of air the room can hold = Volume of Cuboidal room

= l × b × h = 5 × 4.5 × 3 = 67.5 m3

Hence, the volume of air the room can contain is 67.5 m3

Question 9. A water tank is 3 m long, 2 m broad and 1 m deep. How many litres of water can it hold?

Solution:

Given, the length of water tank = 3 m



The breadth of water tank = 2 m

The height of water tank = 1 m

Amount of water the tank can hold = Volume of Cuboidal water tank

= l × b × h = 3 × 2 × 1 = 6 m3

And, 6 m3 = 6000 litres

Hence, the water tank can hold 6000 litres of water.

Question 10. How many planks each of which is 3 m long, 15 cm broad and 5 cm thick can be prepared from a wooden block 6 m long, 75 cm broad and 45 cm thick? 

Solution:

Given, length of wooden block = 6 m

The breadth of wooden block = 75 cm = 0.75 m

The thickness/height of wooden block = 45 cm = 0.45 m

So, the volume of wooden block = l × b × h = 6 × 0.75 × 0.45

= 2.025 m3

Now, length of plank = 3 m

The breadth of plank = 15 cm = 0.15 m

The thickness/height of plank = 5 cm = 0.05 m

So, the volume of plank = l × b × h = 3 × 0.15 × 0.05

= 0.0225 m3

So, the number of plank that can be prepared from wooden block = volume of wooden block/ volume of plank 

= 2.025/0.0225 = 90 

Hence, 90 planks can be made from the given wooden block




My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :