Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article
Save Article
Like Article

Class 8 RD Sharma Solutions – Chapter 14 Compound Interest – Exercise 14.2 | Set 2

  • Last Updated : 08 Apr, 2021

Chapter 14 Compound Interest – Exercise 14.2 | Set 1

Question 11. Rakesh lent out Rs. 10000 for 2 years at 20% per annum, compounded annually. How much more he could earn if the interest be compounded half-yearly?

Solution:

We have,

Attention reader! All those who say programming isn't for kids, just haven't met the right mentors yet. Join the  Demo Class for First Step to Coding Coursespecifically designed for students of class 8 to 12. 

The students will get to learn more about the world of programming in these free classes which will definitely help them in making a wise career choice in the future.

Principal (p) = Rs 10000



Rate (r) = 20% per annum

Time (t) = 2years

By using the formula,

A = P (1 + R/100)n

= 10000 (1 + 20/100)2

= 10000 (120/100)2 = Rs 14400

When the interest is compounded half-yearly

New values are 

Rate of interest becomes= 20/2% = 10%

Time = 2×2 years = 4years

By using the formula, 

A = P (1 + R/100)n

Substituting the values we have, 

= 10000 (1 + 10/100)4

= 10000 (110/100)4 = Rs 14641

∴ Rakesh could earn Rs (14641 – 14400) = Rs 241 more

Question 12. Romesh borrowed a sum of Rs. 245760 at 12.5% per annum, compounded annually. On the same day, he lent out his money to Ramu at the same rate of interest, but compounded semi-annually. Find his gain after 2 years.

Solution:

Given: 



Principal (p) = Rs 245760

Rate (r) = 12.5% per annum

Time (t) = 2years

By using the formula,

A = P (1 + R/100)n

Substituting the values we have, 

= 245760 (1 + 12.5/100)2

= 245760 (112.5/100)2

= Rs 311040

Now, When compounded semi-annually,

Rate = 12.5/2% = 6.25%

Time = 2×2 years = 4years

By using the formula,

A = P (1 + R/100)n

Substituting the values we have, 

= 245760 (1 + 6.25/100)4

= 245760 (106.25/100)4 = Rs 313203.75

∴ Romesh gain is Rs (313203.75 – 311040) = Rs 2163.75

Question 13. Find the amount that David would receive if he invests Rs. 8192 for 18 months at 12 ½ % per annum, the interest being compounded half-yearly.

Solution:

Given, 



Principal (p) = Rs 8192

Rate (r) = 12 ½ % per annum = 25/2×2 = 25/4% = 12.5/2% (half-yearly)

Time (t) = 18 months = 18/12 = 1 ½ years = (3/2) × 2 = 3years

By using the formula,

A = P (1 + R/100)n

Substituting the values we have, 

= 8192 (1 + 12.5/2×100)3

= 8192 (212.5/200)3

= Rs 9826

∴ Amount is Rs 9826

Question 14. Find the compound interest on Rs. 15625 for 9 months, at 16% per annum, compounded quarterly.

Solution:

Given,

Principal (p) = Rs 15625

Rate (r) = 16% per annum = 16/4 = 4% (quarterly)

Time (t) = 9 months = 9/12 × 4 = 3quarters of a year

By using the formula,

A = P (1 + R/100)n

Substituting the values we have, 

= 15625 (1 + 4/100)3

= 15625 (104/100)3

= Rs 17576

∴ CI = Rs 17576 – 15625 = Rs 1951

Question 15. Rekha deposited Rs. 16000 in a foreign bank which pays interest at the rate of 20% per annum compounded quarterly, find the interest received by Rekha after one year

Solution:

Given is,

Principal (p) = Rs 16000

Rate (r) = 20% per annum = 20/4 = 5% (quarterly)

Time (t) = 1 year = 4 quarters of a year

By using the formula,

A = P (1 + R/100)n

Substituting the values we have, 



= 16000 (1 + 5/100)4

= 16000 (105/100)4= Rs 19448.1

∴ CI = Rs 19448.1 – 16000 = Rs 3448.1

Question 16. Find the amount of Rs. 12500 for 2 years compounded annually, the rate of interest being 15% for the first year and 16% for the second year.

Solution:

We have the following set of values,

Principal (p) = Rs 12500

Rate1 (r) = 15% and Rate2 = 16%

Time (t) = 2 years

By using the formula,

A = P (1 + R1/100 × 1 + R2/100) = 12500 

Substituting the values we have, 

(1 + 15/100 × 1 + 16/100) = 12500 (1.15 × 1.16)

= Rs 16675

∴ Amount after two years is Rs 16675

Question 17. Ramu borrowed Rs. 15625 from a finance company to buy scooter. If the rate of interest be 16% per annum compounded annually, what payment will he have to make after 2 ¼ years?

Solution:

Given details are,

Principal (p) = Rs 15625

Rate (r) = 16%

Time (t) = 2 ¼ years

By using the formula,

A = P (1 + R/100 × 1 + R/100)= 15625 

Substituting the values we have, 

(1 + 16/100)2 × (1 + (16/4)/100)= 15625 

(1 + 16/100)2 × (1 + 4/100)= 15625 

(1.16)2 × (1.04)= Rs 21866

∴ Amount after 2 ¼ years is Rs 21866

Question 18. What will Rs. 125000 amount to at the rate of 6%, if the interest is calculated after every four months?

Solution:

Given, 

Principal (p) = Rs 125000

Rate (r) = 6% per annum



Time (t) = 1 year

Since interest is compounded after 4months, interest will be counted as 6/3 = 2% and,

Time will be 12/4 = 3quarters

By using the formula,

A = P (1 + R/100)n

Substituting the values we have, 

= 125000 (1 + 2/100)3

= 125000 (102/100)3

= Rs 132651

∴ Amount is Rs 132651

Question 19. Find the compound interest at the rate of 5% for three years on that principal which in three years at the rate of 5% per annum gives Rs. 12000 as simple interest.

Solution:

Given,

Simple interest (SI) = Rs 12000

Rate (r) = 5% per annum

Time (t) = 3 years

SI = (PTR)/100P 

= (SI×100)/(T×R)

Solving the equations, 

= (12000×100) / (3×5)

= 1200000/15= 80000

By using the formula,

A = P (1 + R/100)n

Substituting the values we have, 

= 80000 (1 + 5/100)3

= 80000 (105/100)3

= Rs 92610

∴ CI = Rs 92610 – 80000 = Rs 12610

Question 20. A sum of money was lent for 2 years at 20% compounded annually. If the interest is payable half-yearly instead of yearly, then the interest is Rs. 482 more. Find the sum.

Solution:

We have,

Rate (r) = 20% per annum = 20/2 = 10% (half yearly)

Time (t) = 2 years = 2 × 2 = 4 half years

Principal be = Rs P

P (1 + R/100)n – P (1 + R/100)n 

= 482P (1 + 10/100)4 – P (1 + 20/100)2 

= 482P (110/100)4 – P (120/100)2

 = 482P (1.4641) – P (1.44) 

= 4820.0241P

 = 482P = 482/0.0241

= 20000

∴ Amount is Rs 20000

Question 21. Simple interest on a sum of money for 2 years at 6 ½ % per annum is Rs. 5200. What will be the compound interest on the sum at the same rate for the same period?

Solution:

Given is,

Rate = 6 ½ % per annum = 13/2%

Simple Interest (SI) = Rs 5200

Time (t) = 2 years

By using the formula,

SI = (PTR)/100P = (SI×100) / (T×R)

= (5200×100) / (2×13/2)

= (5200×100×2) / (2×13)

= 1040000/26



= Rs 40000

Now, P = Rs 40000R 

= 13/2% = 6.5%T = 2years

By using the formula,

A = P (1 + R/100)n

Substituting the values we have, 

= 40000 (1 + 6.5/100)2

= 40000 (106.5/100)2

= Rs 45369

∴ CI = Rs 45369 – 40000 = Rs 5369

Question 22. What will be the compound interest at the rate of 5% per annum for 3 years on that principal which in 3 years at the rate of 5% per annum gives Rs. 1200 as simple interest.

Solution:

Rate = 5 % per annum

Simple Interest (SI) = Rs 1200

Time (t) = 3 years

By using the formula,

SI = (PTR)/100P = (SI×100) / (T×R)

= (1200×100) / (3×5)

= 120000/15

= Rs 8000

Now, P = Rs 8000R 

= 5%T = 3years

By using the formula,

A = P (1 + R/100)n

= 8000 (1 + 5/100)3

= 8000 (105/100)3

= Rs 9261

∴ CI = Rs 9261 – 8000 = Rs 1261




My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :