Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article
Save Article
Like Article

Class 8 RD Sharma Solutions – Chapter 10 Direct And Inverse Variations – Exercise 10.1 | Set 2

  • Last Updated : 28 May, 2021

Chapter 10 Direct And Inverse Variations – Exercise 10.1 | Set 1

Question 11. A car is travelling at the average speed of 50 km/hr. How much distance would it travel in 12 minutes.

Solution:

Distance covered by the car in 1 hour = 50 km 

Attention reader! All those who say programming isn't for kids, just haven't met the right mentors yet. Join the  Demo Class for First Step to Coding Coursespecifically designed for students of class 8 to 12. 

The students will get to learn more about the world of programming in these free classes which will definitely help them in making a wise career choice in the future.

Therefore, the distance covered by car in 60 minutes = 50 km (1 h = 60 min)



Now, 

Distance covered by the car in 1 minute = 50/60  (Taking 60 to RHS)

Distance covered by the car in 12 minutes = Distance covered by the car in 1 minutes x Required minutes

=>Distance covered by the car in 12 minutes = (50/60) x 12 

Solving the above equation, we get 

=> Distance covered by the car in 12 minutes = 10 km

Question 12. 68 boxes of a certain commodity require a shelf length of 13.6 m. How many boxes of the same commodity would occupy a shelf of 20.4 m?

Solution:

Given, 
Let the number of boxes required for length 20.4m be x. 



Boxes68x
Shelf length (in m)13.620.4

We have the following equation, 

=> 68/13.6 = x/20.4

Solving for x, 

x = (68 / 13.6) x 20.4

x = 102 boxes

Therefore, 102 boxes are required to cover a shelf of 20.4m

Question 13. In a library, 136 copies of a certain book require a shelf length of 3.4 meter. How many copies of the same book would occupy a shelf-length of 5.1 meters?

Solution:

Given, 

Let the number of required shelves be x.

Copies136x
Shelf length(in m)3.45.1

We have the following equation,



=> 136/3.4 = x/5.1

Solving for x,

x = (136 / 3.4) x 5.1

x = 204 books

Therefore, 204 books are required to cover a shelf of 5.1 m

Question 14. The second class railway fare for 240 km of journey is Rs. 15.00. What would be the fare for a journey of 139.2 km?

Solution:

Railway fare for 240 km = Rs 15.00

Let the railway fare for 139.2 km be x.

Distance (in km)240139.2
Price (in Rs)Rs 15x

We have the following equation,

=> 240 / 139.2 = 15 /x 

Solving for x, we get , 

=> x = 5 x 139.2 / 240 

=> x = Rs 87

Therefore, railway fare for a journey of 139.2 km = Rs 87.

Question 15. If the thickness of a pile of 12 cardboards is 35 mm, find the thickness of a pile of 294 cardboards.

Solution:

Thickness of 12 cardboards = 35 mm 

Thickness of 1 cardboard = 35/12 mm

Cardboards12294
Thickness (in mm)35x

Thickness of 294 cardboards = Thickness of 1 cardboard x 294

=> Thickness of 294 cardboards = (35/12) x 294

=> Thickness of 294 cardboards = 85.75 mm



Question 16. The cost of 97 meter of cloth is Rs. 242.50. What length of this can be purchased for Rs. 302.50?

Solution:

Length of cloth in Rs 242.50 = 97 m

Length of cloth in Rs 302.50 = x 

Cloth length(in m)97x
Price242.50302.50

Solving for x, we get ,

=> 97/x = 242.50/302.50

=> 97/x = 24250/30250

=> x = (97 × 30250)/24250

=> x = 121 m 

Question 17. 11 men can dig 63/4 meter long trench in one day. How many men should be employed for digging 27-meter long trench of the same type in one day?

Solution:

Men11x
Length of trench (in m)6+ 3/4 = 27/4 27

11 / (27/4) = x/27

Solving for x, we get, 

(11 × 27)/(27/4) = x

Cancelling the numerator and denominator, we get, 

x = (11 × 4) men

x = 44 men

Therefore, 

44men can dig 27m long trench in one day

Question 18. A worker is paid Rs. 210 for 6 days work. If his total income of the month is Rs. 875, for how many days did he work?

Solution:

Days for which Rs 210 paid to worker = 6

Days for which Rs 875 paid to worker = x

Days6x
Salary210875

Equating , we have, 

210/6 = 875/x 

Solving for x, we have, 

x = (875 × 6)/210

x= 25 days

Question 19. A worker is paid Rs. 200 for 8 days work. If he works for 20 days, how much will he get?

Solution:

Salary for 8 days of work = Rs 200

Salary for 20 days of work = x

Salary200x
Days820

Solving for x, we have,

8 /200 = 20/x 



=> x =( 20 × 200) /8

=> x = (20 × 25)

=> x= Rs 500

Therefore, Salary for 20 days of work = Rs 500

Question 20. The amount of extension in an elastic string varies directly as the weight hung on it. If a weight of 150 gm produces an extension of 2.9 cm, then what weight would produce an extension of 17.4 cm?

Solution:

Weight required to produce extension of 2.9 cm = 150 gm

Weight required to produce extension of 17.4 cm = x

Extension (in cm)2.917.4
weight (in gm)150x

Solving for x, we have, 

150 /2.9 = x/17.4

(150 /2.9) × 17.4 = x

=> x = 900gm

Therefore, Weight required to produce extension of 17.4 cm = 900 gm

Question 21. The amount of extension in an elastic spring varies directly with the weight hung on it. If a weight of 250 gm produces an extension of 3.5 cm, find the extension produced by the weight of 700 gm.

Solution:

Extension produced by 250gm of weight = 3.5 cm

Extension produced by 700gm of weight = x

Extension (in cm)3.5x
weight (in gm)250700

By the following data, we have, 

250 /3.5 = 700/x 

Solving for x, 

(700 × 3.5) /250 = x 

=> x = (7 × 35) /25

=> x = 9.8 cm

Extension produced by 700gm of weight = 9.8 cm

Question 22. In 10 days, the earth picks up 2.6 × 108 pounds of dust from the atmosphere. How much dust will it pick up in 45 days.

Solution:

We have, 

Dust(in pounds)2.6 × 108x
Days1045

Pounds of dust picked up in 10 days = 2.6 × 108

Pounds of dust picked up in 45 days = x

Solving for x, we have, 

10 / (2.6 × 108) = 45 /x

x = (2.6 × 108 × 45) /10

=> x = 11.7 × 108 pounds



Therefore, earth will pick up 11.7 × 108 pounds of dust in45 days.

Question 23. In 15 days, the earth picks up 1.2 x 108 kg of dust from the atmosphere. In how many days it will pick up 4.8 x 10s kg of dust?

Solution:

We have, 

Days15x
Dust1.2 × 1084.8 × 108

Solving for x, we get, 

1.2 × 108 /15 = 4.8 × 108 /x

x = (4.8 × 108 × 15) / (1.2 × 108)

=> x = (4.8 × 15) / 1.2 

=> x = 60 days

Therefore, earth will pick up 4.8 × 108 kg of dust in 60 days.




My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :

Start Your Coding Journey Now!