Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article
Save Article
Like Article

Class 8 RD Sharma – Chapter 21 Mensuration II (Volumes and Surface Areas of a Cuboid and a Cube) – Exercise 21.3 | Set 1

  • Last Updated : 28 Dec, 2020

Question 1. Find the surface area of a cuboid whose

(i) length = 10 cm, breadth = 12 cm, height = 14 cm
(ii) length = 6 dm, breadth = 8 dm, height = 10 dm
(iii) length = 2 m, breadth = 4 m, height = 5 m
(iv) length = 3.2 m, breadth = 30 dm, height = 250 cm.

Solution :

Attention reader! All those who say programming isn't for kids, just haven't met the right mentors yet. Join the  Demo Class for First Step to Coding Coursespecifically designed for students of class 8 to 12. 

The students will get to learn more about the world of programming in these free classes which will definitely help them in making a wise career choice in the future.

i) length = 10 cm, breadth = 12 cm, height = 14 cm

Given, the Length of cuboid = 10 cm

The Breadth of cuboid = 12 cm

The Height of cuboid = 14 cm

And, Surface area of cuboid = 2(l × b + b × h + h × l)



= 2(10 × 12 + 12 × 14 + 14 × 10) = 856 cm2

Hence, the surface area of given cuboid is 856 cm2

ii) length = 6 dm, breadth = 8 dm, height = 10 dm

Given, the Length of cuboid = 6 dm

The Breadth of cuboid = 8 dm

The Height of cuboid = 10 dm

And, Surface area of cuboid = 2(l × b + b × h + h × l)

= 2(6 × 8 + 8 × 10 + 10 × 6) = 376 dm2

Hence, the surface area of given cuboid is 376 dm2

iii) length = 2 m, breadth = 4 m, height = 5 m

Given, the Length of cuboid = 2 m

The Breadth of cuboid = 4 m

The Height of cuboid = 5 m

And, Surface area of cuboid = 2(l × b + b × h + h × l)

= 2(2 × 4 + 4 × 5 + 5 × 2) = 76 m2

Hence, the surface area of given cuboid is 76 m2



iv) length = 3.2 m, breadth = 30 dm, height = 250 cm

Given, the Length of cuboid = 3.2 m = 32 dm

The Breadth of cuboid = 30 dm 

The Height of cuboid = 250 dm = 25 dm

And, Surface area of cuboid = 2(l × b + b × h + h × l)

= 2(32 × 30 + 30 × 25 + 25 × 32) = 5020 dm2

Hence, the surface area of given cuboid is 5020 dm2

Question 2. Find the surface area of a cube whose edge is

(i) 1.2 m
(ii) 27 cm
(iii) 3 cm
(iv) 6 m
(v) 2.1 m

Solution:

i) 1.2 m

Given, the Edge of cube = 1.2 m

And the Surface area of cube = 6 × edge2

= 6 × (1.2)2 = 8.64 m2

Hence, the surface area of a given cube is 8.64 m2

ii) 27 cm

Given, the Edge of cube = 27 cm

And the Surface area of cube = 6 × edge2

= 6 × (27)2 = 4374 cm2

Hence, the surface area of a given cube is 4374 cm2

iii) 3 cm

Given, the Edge of cube = 3 cm

And the Surface area of cube = 6 × edge2

= 6 × (3)2 = 54 cm2

Hence, the surface area of a given cube is 54 cm2

iv) 6 m

Given, the Edge of cube = 6 m

And the Surface area of cube = 6 × edge2

= 6 × (6)2 = 216 m2

Hence, the surface area of a given cube is 216 m2
 

v) 2.1 m

Given, the Edge of cube = 2.1 m

And the Surface area of cube = 6 × edge2

= 6 × (2.1)2 = 26.46 m2

Hence, the surface area of a given cube is 26.46 m2

Question 3. A cuboidal box is 5 cm by 5 cm by 4 cm. Find its surface area?

Solution :



Given, the Length of cuboidal box = 5 cm

The Breadth of cuboidal box = 5 cm

The Height of the cuboidal box = 4 cm

And, Surface area of cuboidal box = 2(l × b + b × h + h × l)

= 2(5 × 5 + 5 × 4 + 4 × 5) = 130 cm2

Hence, the surface area of the given cuboidal box is 130 cm2

Question 4. Find the surface area of a cube whose volume is

(i) 343 m3
(ii) 216 dm3

Solution:

i) Given, the volume of cube = 343 m3

It means (side)3 = 343 

So, side = 7 m

And, the Surface area of cube = 6 × side2

= 6 × (7)2 = 294 m2

Hence, the surface area of a given cube is 294 m2

ii) Given, the volume of cube = 216 dm3

It means (side)3 = 216 

So, side = 6 dm

And, the Surface area of cube = 6 × side2

= 6 × (6)2 = 216 dm2

Hence, the surface area of a given cube is 216 dm2

Question 5. Find the volume of a cube whose surface area is

(i) 96 cm2
(ii) 150 m2

Solution:

i) Given, the surface area of cube = 96 cm2

It means 6 × side2 = 96

So, side = 4 cm 

And, the Volume of cube = (side)3

= (4)3 = 64 cm3

Hence, the volume of the given cube is 64 cm3

ii) Given, the surface area of cube = 150 m2

It means 6 × side2 = 150

So, side = 5 m 

And, the Volume of cube = (side)3

= (5)3 = 125 m3

Hence, the volume of the given cube is 125 m3

Question 6. The dimensions of a cuboid are in the ratio 5 : 3 : 1 and its total surface area is 414 m2. Find the dimensions?

Solution:



Given, the dimensions of a cuboid are in the ratio 5 : 3 : 1

The total surface area is 414 m2

So, the Length of cuboid = 5a

The Breadth of cuboid = 3a

The Height of cuboid = 1a

And, Surface area of cuboid = 2(l × b + b × h + h × l)

414 = 2(5a × 3a + 3a × a + a × 5a) 

414 = 46a2

So, a = 3 m

We can conclude, Length = 5a = 15 m

The Breadth = 3a = 9 m

The Height = a = 3 m

Hence, the dimensions of a cuboid are 15 m, 9 m, and 3 m.

Question 7. Find the area of the cardboard required to make a closed box of length 25 cm, 0.5 m, and height 15 cm?

Solution:

Given, the Length of Cuboidal cardboard = 25 cm

The Breadth of Cuboidal cardboard = 0.5 m = 50 cm

The Height of Cuboidal cardboard = 15 cm

Area of cardboard needed = Area of Cuboid

And, Surface area of cuboid = 2(l × b + b × h + h × l)

= 2(25 × 50 + 50 × 15 + 15 × 25) = 4750 cm2

Hence, the area of cardboard required is 4750 cm2

Question 8. Find the surface area of a wooden box whose shape is of a cube, and if the edge of the box is 12 cm?

Solution :

Given, the Edge of cube = 12 cm

The surface area of a wooden box = Surface area of Cube

And, the Surface area of cube = 6 × edge2

= 6 × (12)2 = 864 cm2

Hence, the surface area of a wooden box is 864 cm2

Question 9. The dimensions of an oil tin are 26 cm× 26 cm× 45 cm. Find the area of the tin sheet required for making 20 such tins. If 1 square meter of the tin sheet costs Rs. 10, find the cost of the tin sheet used for these 20 tins?

Solution :

Given, the Length of oil tin = 26 cm 

The Breadth of oil tin = 26 cm

The Height of oil tin = 45 cm

Area of tin sheet required to make 1 oil tin = Surface area of Cuboid

And, Surface area of cuboid = 2(l × b + b × h + h × l)

= 2(26 × 26 + 26 × 45 + 45 × 26) = 6032 cm2

And, Area of tin sheet required to make 20 oil tins = 20 × 6032 = 120640 cm2

= 12.064 m2

Since, 1 m2 Tin cost = Rs 10 

So, 12.064 m2 Tin cost = Rs 10 × 12.064

= Rs 120.64

Hence, the area of tin required to make 20 oil tin is 12.064 m2 and the cost of making 20 oil tin is Rs 120.64




My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :