Skip to content
Related Articles

Related Articles

Save Article
Improve Article
Save Article
Like Article

Class 8 NCERT Solutions – Chapter 2 Linear Equations in One Variable – Exercise 2.1

  • Last Updated : 17 Nov, 2020

Question 1. Solve for x: x – 2 = 7

Solution:

x – 2 = 7

Attention reader! All those who say programming isn't for kids, just haven't met the right mentors yet. Join the  Demo Class for First Step to Coding Coursespecifically designed for students of class 8 to 12. 

The students will get to learn more about the world of programming in these free classes which will definitely help them in making a wise career choice in the future.

x=7+2  (Adding two on both sides of equation)



x=9

Question 2. Solve for y: y + 3 = 10

Solution:

y + 3 = 10

y = 10 –3  (Subtracting 3 from both sides of equation)

y = 7

Question 3. Solve for z: 6 = z + 2

Solution:

6 = z + 2

z + 2 = 6 (Rearranging to standard form)

z = 6 – 2 (Subtracting two from both sides)

z = 4

Question 4. Solve for x: 3/7 + x = 17/7

Solution:

3/7 + x = 17/7

x = 17/7 – 3/7 (Subtracting 3/7 on both sides)

x = 14/7 (Simplifying the equation)

x = 2

Question 5. Solve for x: 6x = 12

Solution:

6x = 12

x = 12/6 (Dividing both sides by 6)



x = 2

Question 6. Solve for t: t/5 = 10

Solution:

t/5 = 10

t = 10 × 5 (multiplying both sides by 5)

t = 50

Question 7. Solve for x: 2x/3 = 18

Solution:

2x/3 = 18

2x = 18 × 3 (Multiplying both sides by 3)

2x = 54

x = 54/2 (Dividing both sides by 2)

x = 27

Question 8. Solve for y: 1.6 = y/1.5

Solution:

1.6 = y/1.5 

y/1.5 = 1.6 (Rearranging to standard form)

y = 1.6 × 1.5 (Multiplying both sides by 1.5)

y = 2.4

Question 9. Solve for x: 7x – 9 = 16

Solution:

Given that 7x – 9 = 16

7x = 16+9 (Adding 9 on both sides of equation)

7x = 25



x = 25/7 (Dividing both sides by 7)

Question 10. Solve for y: 14y – 8 = 13

Solution:

14y – 8 = 13

14y = 13+8 (Adding 8 on both sides of equation)

14y = 21

y = 21/14 (Dividing both sides by 14)

y = 3/2 (Simplifying the equation)

Question 11. Solve for p: 17 + 6p = 9

Solution:

17 + 6p = 9

6p = 9 – 17 (Subtracting 17 from both sides of equation)

6p = -8

p = -8/6 (Dividing both sides by 6)

p = -4/3(Simplifying the equation)

Question 12. Solve for x: x/3 + 1 = 7/15

Solution:

x/3 + 1 = 7/15

x/3 = 7/15 – 1 (Subtracting both sides by 1)

x/3 = (7 – 15)/15 (Making common denominator)

x/3 = -8/15

x = -8/15 × 3 (Multiplying both sides by 3)

x = -8/5

My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :