Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article
Save Article
Like Article

Class 11 RD Sharma Solutions – Chapter 29 Limits – Exercise 29.2

  • Last Updated : 03 Jan, 2021

Question 1. lim x → 1 (x2+1)/(x+1)

Solution: 

Using direct substitution method we get,

Hey! Looking for some great resources suitable for young ones? You've come to the right place. Check out our self-paced courses designed for students of grades I-XII

Start with topics like Python, HTML, ML, and learn to make some games and apps all with the help of our expertly designed content! So students worry no more, because GeeksforGeeks School is now here!

 



lim x → 1 (x2+1)/(x+1) = (12+1)/(1+1) = 2/2 = 1

Question 2. lim x → 0 (2x2+3x+4)/(x2+3x+2)

Solution:

Using direct substitution method we get,

lim x → 0 (2x2+3x+4)/(x2+3x+2) = (2(0)2+3(0)+4)/((0)2+3(0)+2) = 4/2 = 2

Question 3. lim x → 3 ((2x+3))/(x+3)

Solution:

Using direct substitution method we get,

lim x → 3 (√(2x+3))/(x+3) = (√(2(3)+3))/(3+3) = (√9)/6 = 3/6 = 1/2

Question 4. lim x → 1 (√(x+8))/(√x)

Solution:



Using direct substitution method we get,

lim x → 1 (√(x+8))/(√x) = (√(1+8))/(√1) = (√9)/(1) = 3/1 = 3

Question 5. lim x → a ((√x)+(√a))/(x+a)

Solution:

Using direct substitution method we get,

lim x → a ((√x)+(√a))/(x+a) = ((√a)+(√a))/(a+a) = (2√a)/(2a) = (√a)/((√a)2) = 1/√a

Question 6. lim x → 1   (1+(x-1)2)/(1+x2)

Solution:

Using direct substitution method we get,

lim x → 1(1+(x-1)2)/(1+x2) = (1+(1-1)2)/(1+12) = (1+0)/2 = 1/2

Question 7. lim x → 0 (x2/3-9)/(x-27)

Solution:

Using direct substitution method we get,



lim x → 0 (x2/3-9)/(x-27) = ((0)2/3-9)/(0-27) = (-9)/(-27) = 9/27 = 1/3

Question 8. lim x → 0 9

Solution:

Using direct substitution method we get,

lim x → 0   9 = 9

Question 9. lim x → 2 (3-x)

Solution:

Using direct substitution method we get,

lim x → 2 (3-x) = (3-2) = 1

Question 10. lim x → -1 (4x2+2)

Solution:

Using direct substitution method we get,

lim x → -1 (4x2+2) = 4(-1)2+2 = 4+2 = 6

Question 11. lim x → -1 (x3-3x+1)/(x-1)

Solution:

Using direct substitution method we get,

lim x → -1 (x3-3x+1)/(x-1) = ((-1)3-3(-1)+1)/(-1-1) = (-1+3+1)/(-2) = -3/2

Question 12. lim x → 0   (3x+1)/(x+3)

Solution:

Using direct substitution method we get,

lim x → 0 (3x+1)/(x+3) = (3(0)+1)/(0+3) = 1/3

Question 13. lim x → 3 (x2-9)/(x+2)

Solution:

Using direct substitution method we get,

lim x → 3 (x2-9)/(x+2) = (32-9)/(3+2) = 0/5 = 0

Question 14. lim x → 0 (ax+b)/(cx+d), d 0

Solution:

Using direct substitution method we get,

lim x → 0 (ax+b)/(cx+d) = (a(0)+b)/(c(0)+d) = (0+b)/(0+d) = b/d

My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :

Start Your Coding Journey Now!