Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article
Class 11 RD Sharma Solutions – Chapter 20 Geometric Progressions- Exercise 20.1 | Set 1
  • Last Updated : 28 Dec, 2020

Question 1. Show that each one of following progression is a GP. Also, find the common ratio in each case:

(i) 4, -2, 1, -1/2,…….

(ii) -2/3, -6, -54,……….

(iii) a, 3a2/4, 9a3/16,…….

(iv) 1/2, 1/3, 2/9, 4/27,…….

Solution:



(i) Given a1 = 4, a2 = -2, a3 = 1

a2/a1 = -2/4 = -1/2

a3/a2 = -1/2

a4/a1 = (-1/2)/1 =-1/2

Now, a2/a1 = a3/a2 = a4/a3 = -1/2

Thus, a1, a2, a3, a4,… are in GP and common ratio(r) is -1/2.

(ii) Given a1 = -2/3, a2 = -6, a3 = -54

a2/a1 = -6/(-2/3) = 9

a3/a2 = -54/-6 = 9

Now, a2/a1 = a3/a2 = 9

Thus, a1, a2, a3,…… are in GP and common ratio(r) is 9.

(iii) Given a1= a, a2= 3a2/4, a3 = 9a3/16

a2/a1 = (3a2/4)/a = 3a/4

a3/a2 = (9a3/16)/(3a2/4) = 3a/4

 Now, a2/a1 = a3/a2 = 9

Thus, a1, a2, a3,…… are in GP and common ratio(r) is 3a/4.

(iv) Given a1=1/2, a2=1/3, a3=2/9

a2/a1 = (1/3)/(1/2) = 2/3



a3/a2 = (2/9)/(1/3) = 2/3

Now, a2/a1 = a3/a2 = 2/3

Thus, a1, a2, a3,…… are in GP and common ratio(r) is 2/3.

Question 2. Show that the sequence <an>, defined by an = 2/(3n), n∈N is a GP.

Solution:

Given an = 2/(3n)

We put n=1,2,3,….., n∈N 

The sequence is 2/3, 2/(32), 2/(33), ………..

a2/a1 = (2/(32))/(2/3)=1/3

a3/a2 = (2/(33))/(2/(32)) = 1/3

Now, a2/a1 = a3/a2 = 1/3

Thus, a1,a2,a3,…… are in GP and common ratio(r) is 1/3.

Hence, the given sequence is in GP.

Question 3. Find:

(i) The 9th term of the GP 1,4,16,64,…….

(ii) The 10th term of the GP -3/4, 1/2, -1/3,-2/9, ………….

(iii) The 8th term of GP 0.3, 0.06, 0.012, …………..

(iv) The 12th term of GP 1/(a3x3), ax, a5x5, ………..

(v) The nth term of GP √3,1/√3,1/3√3,…………..

Solution:

(i) Given a2/a1 = 4/1 = 4

a3/a2 = 16/4 = 4



Hence r = a3/a2 = a2/a1 = 4 and a1 = 1,

a9 = a1*r8

a9 = 1*(4)8  

= (4)8

(ii) Given a2/a1 = (1/2)/(-3/4) = -2/3

a3/a2 = (-1/3)/(1/2) = -2/3

Hence, r = a3/a2 = a2/a1 = -2/3 and a1 = -3/4

a10 = a1*r9

a10 = (-3/4)*(-2/3)9

= (1/2)(2/3)8

(iii) Given a2/a1 = 0.06/0.3 = 0.2

a3/a2 = 0.012/0.06 = 0.2

Hence r = a3/a2 = a2/a1 = 0.2 and a1 = 0.3

a8 = a1*r7

a8 = 0.3*(0.2)7

(iv) Given a2/a1 = (ax)/(1/(a3x3)) = a4x4

a3/a2 = (a5x5)/(ax) = a4x4

Hence r = a3/a2 = a2/a1= a4x4 and a1 =1/(a3x3)

a12 = a1*r11

a8 = (1/(a3x3))*((a4x4)11)

     = a41x41

(v) Given a2/a1 = (1/√3)/√3 = 1/3

a3/a2 = (1/3√3)/(1/√3) = 1/3

Hence r = a3/a2 = a2/a1= 1/3 and a1 = √3

an = a1*r(n-1)

     = √3*(1/3)(n-1)   

Question 4. Find the 4th term from the end of GP  2/27, 2/9, 2/3,………,162.

Solution:

Given a2/a1 = (2/9)/(2/27) = 3

a3/a2 = (2/3)/(2/9) = 3

Hence r = a3/a2 = a2/a1= 3 and a1 = 2/27

After reversing the GP it becomes 162, ……….,, 2/3, 2/9, 2/27.

a1’=162 and r’= 1/r =1/3

a4’= a1′ * r’3

     = 162 * (1/3)3

     = 6.

Question 5. Which term of the progression 0.004,0.02,0.1,….is 12.5?

Solution:

Given a2/a1= 0.02/0.004= 5

a3/a2 = 0.1/0.02 = 5

Hence, r=a3/a2 = a2/a1= 5 and a1=0.004

nth term of sequence is given by

an = a1*(r)n-1

an=(0.004)*(5)n-1

Let the nth term be 12.5.

Hence, (0.004)*(5)n-1=12.5

(5)n-1= 12.5/0.004

(5)n-1= 3125

(5)n-1= (5)5

Hence, n-1=5

n=5+1= 6

Question 6. Which term of the GP :

(i) √2, 1/√2, 1/2√2, 1/4√2,…………….is 1/(512√2)?

(ii) 2, 2√2, 4, …………………..is 128?

(iii) √3, 3,  3√3, …………………..is 729?

(iv) 1/3, 1/9, 1/27, ………….is 1/19683?

Solution:

(i) In given sequence a1=√2, a2= 1/√2

Common ratio(r) = a2/a1 = (1/√2)/√2 =1/2 and a1 = √2

Let the nth term be 1/(512√2)

a1*rn-1 = 1/(512√2)

√2*(1/2)n-1 = 1/(512√2)

(1/2)n-1 = 1/1024

(1/2)n-1 = (1/2)10

Hence, n-1= 10

n=10+1 =11.

(ii) In given sequence a1=2 ,a2= 2√2

Common ratio(r)=a2/a1= 2√2/2 =  √2 and a1=2

Let the nth term be  1/(512√2)

a1*rn-1 = 128

2*(√2)n-1= 128

(√2)n-1=64

(√2)n-1= (√2)12

Hence n-1= 12

n= 12+1 =13.

(iii) In given sequence a1= √3, a2= 3

Common ratio(r)=a2/a1 = 3/√3 = √3 and a1 = √3

Let the nth term be  729

a1*rn-1 = 729

√3*(√3)n-1= 729

(√3)n = 729

(√3)n = (√3)11

Hence n-1= 11

n= 11+1 =12.

(iv) In given sequence a1= 1/3, a2= 1/9

Common ratio(r)=a2/a1 = 1/3 and a1 = 1/3

Let the nth term be  1/19683

a1*rn-1 = 1/19683

1/3*(1/3)n-1 = 1/19683

(1/3)n = 1/19683

(1/3)n = (1/3)8

Hence n = 8.

Question 7. Which term of progression 18, -12, 8,…………..is 512/729? 

Solution:

In given sequence a1=18 ,a2 =-12

Common ratio(r)= -12/18 = -2/3  and a1=18

Let the nth term be  512/729 

a1*rn-1 = 512/729

(18)*(-2/3)n-1 = 512/729 

(-2/3)n-1 = 256/6561

(-2/3)n-1 = (-2/3)8

Hence n-1 = 8

n = 8+1 = 9

Question 8. Find the 4th term from end of GP 1/2 1/6, 1/18, 1/54,…………….1/4373? 

Solution:

In given sequence a1 = 1/2, a2 = 1/6

Common ratio(r)= (1/6)/(1/2) =1/3 and a1 = 1/2

After reversing the GP it becomes 1/4374,……..1/54, 1/18, 1/6, 1/2

Common ratio(r’)= 3 and a1 = 1/4374

4th term from end of original GP becomes 4th from beginning of reversed GP

Hence required term is given by

(a1′)*(r’4-1) = (a1′)*(r’)3         

                  = (1/4374)*(3)3

                  = (27/4374)

                  = 1/162

Question 9. The 4th term of a GP is 27 and the 7th term is 729, find the GP?

Solution:

Let a be first term of required GP and r be common ratio.

Given, a4= 27 and a7 = 729

(a1*r6) / (a1*r3) = 729/27 

r3 = 729/27 = 27

r3 = 33

r=3

Now, put r=3 in  a1*r3=27

a1*(3)3 = 27 

a1 = 1

Thus, the given GP is 1,3, 9, 27,……….

 Question 10. The 7th term of a GP is 8 times the 4th term and 5th term is 48. Find the GP ?

Solution:

Let a be first term of required GP and r be common ratio.

Given, a7 = 8*a4 and a5 = 48

a7/a4 = 8

(a1*r6)/(a1*r3) = 8

r3 = 8

r=2

Now put r = 2 in a5 = 48

a1*r4 = 48

a1* (2)4 = 48

a1* 16 = 48 

a1 = 3

Thus, the given GP is 3, 6, 12, 24,…………..

My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :