Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article

Class 11 RD Sharma Solutions- Chapter 15 Linear Inequations – Exercise 15.2 | Set 1

  • Last Updated : 25 Jan, 2021

Question 1. Solve each of the following system of equations in R: x + 3 > 0, 2x < 14

Solution:

Let the first equation be x+3>0

Attention reader! All those who say programming isn't for kids, just haven't met the right mentors yet. Join the  Demo Class for First Step to Coding Coursespecifically designed for students of class 8 to 12. 

The students will get to learn more about the world of programming in these free classes which will definitely help them in making a wise career choice in the future.

⇒ x > -3



and the second equation be 2x < 14

⇒ x < 7

Hence, using above equations, we know x lies in range (-3,7)

Question 2. Solve each of the following system of equations in R: 2x – 7 > 5 – x, 11 – 5x ≤ 1

Solution:

Let the first equation be 2x – 7 > 5 – x 

⇒ 3x > 12

⇒ x >4

and the second equation be 11 – 5x ≤ 1

⇒ 10 ≤ 5x

⇒ 2 ≤ x

Hence, using above equations, we know x lies in range (4,∞)

Question 3. Solve each of the following system of equations in R: x – 2 > 0, 3x < 18

Solution:

Let the first equation be x – 2 > 0

⇒ x > 2

and the second equation be 3x < 18

⇒ x < 6

Hence, using above equations, we know x lies in range (2,6)

Question 4. Solve each of the following system of equations in R: 2x + 6 ≥ 0, 4x – 7 < 0

Solution:



Let the first equation be 2x+6 ≥ 0

⇒ 2x ≥ -6

⇒ x ≥ -3

and the second equation be 4x – 7< 0

⇒ 4x < 7

⇒ x < 7/4

Hence, using above equations, we know x lies in range [-3, 7/4)

Question 5. Solve each of the following system of equations in R: 3x – 6 > 0, 2x – 5 >0

Solution:

Let the first equation be 3x – 6 > 0

⇒ 3x > 6

⇒ x > 2

and the second equation be 2x – 5> 0

⇒ 2x > 5

⇒ x > 5/2

Hence, using above equations, we know x lies in range (5/2, ∞)

Question 6. Solve each of the following system of equations in R: 2x – 3 < 7, 2x > -4

Solution:

Let the first equation be 2x – 3 < 7

⇒ 2x < 10

⇒ x < 5

and the second equation be 2x > – 4



⇒ x > -2

Hence, using above equations, we know x lies in range (-2, 5)

Question 7. Solve each of the following system of equations in R: 2x + 5 ≤ 0, x – 3 ≤ 0

Solution:

Let the first equation be 2x + 5 ≤ 0

⇒ 2x ≤ -5

⇒ x ≤ -5/2

and the second equation be x – 3 ≤ 0

⇒ x ≤ 3

Hence, using above equations, we know x lies in range (-∞, -5/2]

Question 8. Solve each of the following system of equations in R: 5x – 1 < 24, 5x + 1 > -24

Solution:

Let the first equation be 5x – 1 < 24

⇒ 5x < 25

⇒ 5x < 25

⇒ x < 5

and the second equation be 5x + 1 > -24

⇒ 5x > -25

⇒ x > -5

Hence, using above equations, we know x lies in range (-5, -5)

Question 9. Solve each of the following system of equations in R: 3x – 1 ≥ 5, x + 2 > -1

Solution:

Let the first equation be 3x – 1 ≥ 5

⇒ 3x ≥ 6

⇒ x ≥ 2

and the second equation be x + 2 > -1

⇒ x > -3

Hence, using above equations, we know x lies in range [2, ∞)

Question 10. Solve each of the following system of equations in R: 11 – 5x > -4, 4x + 13 ≤ -11

Solution:

Let the first equation be 11 – 5x > -4

⇒ 15 > 5x

⇒ x < 3

and the second equation be 4x + 13 ≤ -11

⇒ 4x ≤ -24

⇒ x ≤ -6

Hence, using above equations, we know x lies in range (-∞, -6]

My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :