Skip to content
Related Articles

Related Articles

Improve Article
Save Article
Like Article

Class 11 NCERT Solutions – Chapter 3 Trigonometric Function – Exercise 3.2

  • Last Updated : 15 Dec, 2020

Question. Find the values of the other five trigonometric functions in Exercises 1 to 5.

1. cos x = –1/2, x lies in the third quadrant.

Solution:

Hey! Looking for some great resources suitable for young ones? You've come to the right place. Check out our self-paced courses designed for students of grades I-XII

Start with topics like Python, HTML, ML, and learn to make some games and apps all with the help of our expertly designed content! So students worry no more, because GeeksforGeeks School is now here!

 



Since cos x = (-1/2) 

We have sec x = 1/cos x = -2

Now sin2 x + cos2 x = 1

i.e., sin2 x = 1 – cos2

or sin2 x = 1 – (1/4) = (3/4) 

Hence sin x = ±(√3/2) 

Since x lies in third quadrant, sin x is negative. Therefore

sin x = (–√3/2) 

Which also gives

cosec x = 1/sin x = (–2/√3) 

Further, we have

tan x = sin x/cos x

         = (–√3/2)/(-1/2)

         = √3 

and cot x = 1/tanx = (1/√3) 

2. sin x = 3/5, x lies in the second quadrant.

Solution:

Since sin x = (3/5) 



we have cosec x = 1/sin x = (5/3) 

Now sin2 x + cos2 x = 1

i.e., cos2 x = 1 – sin2 x

or cos2  x = 1 – (3/5) 

              = 1 – (9/25) 

              = (16/25) 

Hence cos x = ±(4/5) 

Since x lies in second quadrant, cos  x is negative. 

Therefore

cos x = (–4/5) 

which also gives

sec x = 1/cos x= (-5/4) 

Further, we have

tan x =  sin x/cos x

         =  (3/5)/(-4/5) 

         =  (-3/4) 

and cot x = 1/tan x = (-4/3)

3. cot x = 3/4, x lies in the third quadrant.

Solution:

Since cot x = (3/4) 



we have tan x = 1 / cot x = (4/3) 

Now sec2 x = 1 + tan2 x

                  = 1 + (16/9)

                  = (25/9) 

Hence sec x = ±(5/3) 

Since x lies in third quadrant, sec x  will be negative. Therefore

sec x = (-5/3) 

which also gives

cos x = (-3/5) 

Further, we have

sin x = tan x  * cos x

        = (4/3) x (-3/5)

        = (-4/5) 

and cosec x = 1/sin x

                   = (-5/4) 

4. sec x = 13/5, x lies in the fourth quadrant.

Solution:

Since sec x = (13/5)

we have cos x = 1/secx = (5/13) 

Now sin2 x + cos2 x = 1

i.e., sin2 x = 1 – cos2 x

or sin2 x = 1 – (5/13)2

              = 1 – (25/169)

              = 144/169

Hence sin x = ±(12/13)

Since x lies in forth quadrant, sin x is negative. 

Therefore

sin x = (–12/13)

which also gives

cosec x = 1/sin x = (-13/12)



Further, we have

tan x =  sin x/cos x

         =  (-12/13) / (5/13)

         =  (-12/5)

and cot x = 1/tan x = (-5/12) 

5. tan x = –5/12, x lies in the second quadrant.

Solution:

Since tan x = (-5/12)

we have cot x = 1/tan x = (-12/5)

Now sec2 x = 1 + tan2 x

                  = 1 + (25/144)

                  = 169/144

Hence sec x = ±(13/12)

Since x lies in second quadrant, sec x will be negative. Therefore

sec x = (-13/12)

which also gives

cos x = 1/sec x = (-12/13)

Further, we have

sin x = tan x  * cos x

        = (-5/12) x (-12/13) 

        = (5/13)

and cosec x = 1/sin x = (13/5) 

Question. Find the values of the trigonometric functions in Exercises 6 to 10.

6. sin(765°) 

Solution:

We known that the values of sin x repeats after an interval of 2π or 360

So, sin(765°)

= sin(720° + 45°) { taking nearest multiple of 360 }

= sin(2 × 360° + 45°) 

= sin(45°) 

= 1/√2

Hence, sin(765°) = 1/√2

7. cosec(–1410°)

Solution:

We known that the values of cosec  x  repeats after an interval of 2π or 360

So, cosec(-1410°) 

= – cosec(1410°) 

= – cosec(1440° – 30°)    { taking nearest multiple of 360 }

= – cosec(4 × 360° – 30°) 

= cosec(30°) 

= 2



Hence, cosec(–1410°) = 2.

8. tan(19π/3)

Solution:

We known that the values of tan x  repeats after an interval of π or 180.

So, tan(19π/3) 

 = tan(18π/3 + π/3) { breaking into nearset integer } 

 = tan(6π + π/3)

 = tan(π/3) 

 = tan(60°) 

 = √3

Hence, tan(19π/3) = √3. 

9. sin(–11π/3)

Solution:

We known that the values of sin x  repeats after an interval of 2π or 360.

So, sin(-11π/3)

= -sin(11π/3) 

= -sin(12π/3 – π/3) { breaking nearest multiple of 2π divisible by 3}

= -sin(4π – π/3)

= -sin(-π/3) 

= -[-sin(π/3)] 

= sin(π/3) 

= sin(60°)

= √3/2

Hence, sin(-11π/3) = √3/2.

10. cot(–15π/4) 

Solution:

We known that the values of cot x repeats after an interval of π or 180°. 

So, cot(-15π/4)

= -cot(15π/4)

= -cot(16π/4 – π/4) { breaking into nearset multiple of π  divisible by 4 }

= -cot(4π – π/4)

= -cot(-π/4)

= -[-cot(π/4)] 

= cot(45°)

= 1

Hence, cot(-15π/4) = 1.




My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :

Start Your Coding Journey Now!