Skip to content
Related Articles

Related Articles

Class 11 NCERT Solutions – Chapter 1 Sets – Exercise 1.3
  • Last Updated : 15 Dec, 2020

Question 1. Make correct statements by filling in the symbols ⊂ or ⊄ in the blank spaces:

(i) {2, 3, 4} . . . {1, 2, 3, 4, 5}

(ii) {a, b, c} . . . {b, c, d}

(iii) {x : x is a student of Class XI of your school}. . .{x : x student of your school}

(iv) {x : x is a circle in the plane} . . .{x : x is a circle in the same plane with radius 1 unit}

(v) {x : x is a triangle in a plane} . . . {x : x is a rectangle in the plane}



(vi) {x : x is an equilateral triangle in a plane} . . . {x : x is a triangle in the same plane}

(vii) {x : x is an even natural number} . . . {x : x is an integer}

Solution:

(i) {2, 3, 4} ⊂ {1, 2, 3, 4,5} 

(ii) {a, b, c} ⊄ {b, c, d}

(iii) {x : x is a student of Class XI of your school} ⊂ {x : x student of your school}

(iv) {x : x is a circle in the plane} ⊄ {x : x is a circle in the same plane with radius 1 unit}

(v) {x : x is a triangle in a plane} ⊄ {x : x is a rectangle in the plane}



(vi) {x : x is an equilateral triangle in a plane} ⊂ {x : x is a triangle in the same plane}

(vii) {x : x is an even natural number} ⊂ {x : x is an integer}

Question 2. Examine whether the following statements are true or false:

(i) {a, b} ⊄ {b, c, a}

(ii) {a, e} ⊂ {x : x is a vowel in the English alphabet}

(iii) {1, 2, 3} ⊂ {1, 3, 5}

(iv) {a} ⊂ {a, b, c}

(v) {a} ∈ {a, b, c}

(vi) {x : x is an even natural number less than 6} ⊂ {x : x is a natural number which divides 36} 

Solution:

(i) False. Each element of {a, b} is an element of {b, c, a}.  

(ii) True. Since a, e are two vowels of the English alphabet.  

(iii) False. 2 is subset of {1, 2, 3} but not subset of {1, 3, 5}

(iv) True. Each element of {a} is also an element of {a, b. c} .  

(v) False. Elements of {a, b, c} are a, b, c. Hence, {a} ⊂ {a, b, c}  

(vi) True

      {x : x is an even natural number less than 6} = {2, 4}

      {x: x is a natural number which divides 36} = {1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18, 36}

      {2, 4} ⊂ {1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18, 36}

Question 3. Let A = {1, 2, {3, 4}, 5}. Which of the following statements are incorrect and why?

(i) {3, 4} ⊂ A       (ii) {3, 4} ∈ A       (iii) {{3, 4}} ⊂ A       (iv) 1 ∈ A       (v) 1 ⊂ A       (vi) {1, 2, 5} ⊂ A

(vii) {1, 2, 5} ∈ A       (viii) {1, 2, 3} ⊂ A       (ix) ∅ ∈ A       (x) ∅ ⊂ A       (xi) {∅} ⊂ A

Solution:

Given A= {1, 2, {3, 4}, 5} 

(i) {3, 4} ⊂ A is incorrect. Here 3 ∈ {3, 4}, where 3 ∉ A.  

(ii) {3, 4} ∈ A is correct. {3, 4} is an element of A.  

(iii) {{3, 4}} ⊂ A is correct. {3, 4} ∈ {{3, 4}} and {3, 4} ∈ A.  

(iv) 1 ∈ A is correct. 1 is an element of A.  

(v) 1 ⊂ A is incorrect. An element of a set can never be a subset of itself.  

(vi) {1, 2, 5} ⊂ A is correct. Each element of {1, 2, 5} is also an element of A. 

(vii) {1, 2, 5} ∈ A is incorrect. { 1, 2, 5 } is not an element of A.  

(viii) {1, 2, 3} ⊂ A is incorrect. 3 ∈ {1, 2, 3}; where, 3 ∉ A.  

(ix) ∅ ∈ A is incorrect. ∅ is not an element of A.  

(x) ∅ ⊂ A is correct. ∅ is a subset of every set.  

(xi) {∅} ⊂ A is incorrect. {∅} is not present in A. 

Question 4. Write down all the subsets of the following sets

(i) {a}      (ii) {a, b}      (iii) {1, 2, 3}      (iv) ∅

Solution:

(i) Subsets of {a} are ∅ and {a}.  

(ii) Subsets of {a, b} are {a}, {b}, and {a, b}.  

(iii) Subsets of {1, 2, 3} are ∅, {1}, {2}, {3}, {1, 2}, {2, 3}, {1, 3}, and {1, 2, 3}.  

(iv) Only subset of ∅ is ∅. 

Question 5. How many elements has P(A), if A = ∅? 

Solution:

For a set A with n(A) = m, then it can be shown that

Number of elements of P(A) = n[P(A)] = 2m

If A = ∅, we get n (A) = 0 

So, n[P(A)] = 2° = 1  

Therefore, P(A) has one element. 

Question 6. Write the following as intervals:

(i) {x : x ∈ R, – 4 < x ≤ 6}           (ii) {x : x ∈ R, – 12 < x < –10}

(iii) {x : x ∈ R, 0 ≤ x < 7}            (iv) {x : x ∈ R, 3 ≤ x ≤ 4}

Solution:

(i) {x : x ∈ R, – 4 < x ≤ 6} = (-4, 6]

(ii) {x : x ∈ R, – 12 < x < –10} = (-12, -10)

(iii) {x : x ∈ R, 0 ≤ x < 7} = [0, 7)

(iv) {x : x ∈ R, 3 ≤ x ≤ 4} = [3, 4]

Question 7. Write the following intervals in set-builder form :

(i) (– 3, 0)         (ii) [6, 12]         (iii) (6, 12]         (iv) [–23, 5)

Solution:

(i) (– 3, 0) = {x : x ∈ R, -3 < x < 0}

(ii) [6, 12] = {x : x ∈ R, 6 ≤ x ≤ 12}

(iii) (6, 12] = {x : x ∈ R, 6 < x ≤ 12}

(iv) [–23, 5) = {x : x ∈ R, -23 ≤ x < 5}

Question 8. What universal set(s) would you propose for each of the following :

(i) The set of right triangles

(ii) The set of isosceles triangles.

Solution:

(i) The universal set for the set of right triangles is the set of triangles or the set of polygons.

(ii) The universal set for the set of isosceles triangles is the set of triangles or the set of polygons or the set of two-dimensional figures.

Question 9. Given the sets A = {1, 3, 5}, B = {2, 4, 6} and C = {0, 2, 4, 6, 8}, which of the following may be considered as universal set (s) for all the three sets A, B and C

(i) {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}

(ii) ∅

(iii) {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}

(iv) {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8} 

Solution:

(i) A ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}

    B ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}

    But, C ⊄ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}

    Hence, the set {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6} cannot be the universal set for the sets A, B, and C.

(ii) A ⊄ ∅, B ⊄ ∅, C ⊄ ∅

     Hence, ∅ cannot be the universal set for the sets A, B, and C.

(iii) A ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}

      B ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}

      C ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}

      Hence, the set {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10} is the universal set for the sets A, B, and C.

(iv) A ⊂ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8} 

      B ⊂ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8} 

      But, C ⊄ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8} 

      Hence, the set {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8} cannot be the universal set for the sets A, B, and C.

Attention reader! Don’t stop learning now. Get hold of all the important DSA concepts with the DSA Self Paced Course at a student-friendly price and become industry ready.

My Personal Notes arrow_drop_up
Recommended Articles
Page :